Modewereld eert McQueen in stijl

Tijdens de London Fashion Week werd gisteren in de St. Paul’s Cathedral door supermodellen, moderedacteuren en sterren de in februari overleden ontwerper Lee Alexander McQueen met een dienst geëerd.

British fashion designer Stella McCartney arrives at St Paul's Cathedral in London for the memorial service for Alexander McQueen, Monday, Sept. 20, 2010, which took place during London Fashion Week. (AP Photo/Sang Tan) AP

De trappen van de Saint Paul’s Cathedral in Londen leken gisteren wel een catwalk. Veel supermodellen, filmsterren en anderen die naar de speciale ceremonie kwamen om de Britse mode-ontwerper Alexander McQueen te gedenken, hadden een opvallende McQueencreatie aangetrokken.

McQueen, een van de beroemdste mode-ontwerpers ter wereld, pleegde in februari dit jaar op 40-jarige leeftijd zelfmoord, aan de vooravond van de begrafenis van zijn moeder. Hij verhing zichzelf, na een cocktail van cocaïne, tranquillizers en slaapmiddelen te hebben ingenomen.

Zo droeg topmodel Naomi Campbell een van veren gemaakte jurk van McQueen. De erfgenaam van bierbrouwer Guinness, Daphne Guinness, een vriendin van de ontwerper, had een McQueen-outfit aan, compleet met de enorm hooggehakte schoenen die het handelsmerk van de mode-ontwerper zijn geworden: Lady Gaga draagt ze regelmatig.

Supermodel Kate Moss was aanwezig, maar ook filmsterren, die graag creaties van hem dragen: Sarah Jessica Parker, bekend van de Sex in The City tv-serie en -films, bezocht de ceremonie die in het kader van de Londen Fashion Week gehouden werd. Sprekers tijdens de dienst waren onder meer fashion editor Suzy Menkes van de International Herald Tribune. Zij roemde McQueens mode-ontwerpen als ‘een mix van het woeste, wilde en het romantische’. Ze kreeg de lachers op haar hand door zijn extreem hooggehakte schoenen ‘vrouwonvriendelijk’ te noemen.

Ook de legendarische hoofdredacteur van het belangrijkste modeblad ter wereld Vogue, Anne Wintour (ze werd geportretteerd in de film The Devil Wears Prada) sprak. Ze keek terug op McQueens 18-jarige modecarrière: hij was opgegroeid in het arme East End van Londen en was zijn Londense wortels altijd trouw gebleven zei ze. Ze noemde McQueens stijl provocerend: hij was het die in de jaren negentig de afgezakte broek op de catwalk bracht: „Vanaf die tijd liep iedereen met afgezakte broeken”, aldus Wintour. Hij had een ongekende toekomstvisie in de mode, zei ze, „maar hij werd door demonen naar beneden getrokken.”

Er werden religieuze liederen tijdens de ceremonie gezongen, maar ook popsongs: de IJslandse zangeres Björk zong het lied Gloomy Sunday van Billie Holiday, over zelfmoord. Björk had een bijzondere creatie van McQueen aan: een engeljurk, met vleugels.

Aan het einde van de speciale eredienst, die ook door familieleden van McQueen werd bezocht, speelde een Schotsgerokte doedelzakspeler – McQueen was van Schotse afkomst.

(AP, Reuters)