'Mladic pakken is staatsbelang'

De Servische regering heeft vanmorgen benadrukt dat zij de zoektocht naar de voortvluchtige Ratko Mladic onverminderd en met alle mogelijke middelen voortzet. De opsporing en berechting door een VN-hof van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider is een „staatsbelang”, aldus voorzitter Rasim Ljajic van de Regionale Raad voor Samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Ljajic, die tevens minister van Arbeid en Sociale Zaken is, zei dat tegen de Servische nieuwssite B92.

Ljajic reageerde op zware kritiek van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Serge Brammertz. Die zei gisteren dat Servië nog steeds niet genoeg doet om Mladic op te pakken. Hij noemde de Servische inspanningen „verre van perfect”. Hij zei „een kloof” te zien tussen uitlatingen van politici die zeggen alles te doen en het speurwerk „aan de basis”. Het was zijn zwaarste kritiek sinds zijn aantreden in 2007.

Mladic is al jaren spoorloos. Het Joegoslavië-tribunaal wil hem onder meer berechten voor de slachtpartij in de moslimenclave Srebrenica in 1995. Meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens werden daar onder zijn leiding vermoord. Eerder weigerde een Servische rechtbank een verzoek van de familie van Mladic om hem dood te laten verklaren.

Servië wil lid worden van de EU. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat het volledig meewerkt met het hof. In een reactie op de coulantere opstelling van Servië in de kwestie-Kosovo gaan in Brussel geluiden op om toelating nader te onderzoeken. Brammertz zei gisteren dat de EU de druk op Servië niettemin hoog moeten houden.