Kort nieuws Economie

Philip Morris verlaagt productie

Bergen op Zoom, 21 sept. Sigarettenfabrikant Philip Morris gaat de productie in Nederland verlagen als gevolg van een verder dalende sigarettenconsumptie. In de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom kost dat de komende drie jaar mogelijk 176 arbeidsplaatsen, heeft de fabrikant van onder meer Marlboro gisteren bekendgemaakt. Vakbond FNV reageerde woedend op de aangekondigde ontslagen. Op dit moment worden in Bergen op Zoom jaarlijks 87,7 miljard sigaretten gemaakt. In 2006 was dat nog 96 miljard, in 2013 wordt het 75 miljard, aldus de Amerikaanse fabrikant. (ANP)

Overname Potash duurt langer

Sydney, 21 sept. De overnameperikelen rondom de Canadese producent van meststoffen Potash duren waarschijnlijk tot volgend jaar. De Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton heeft geen directe steun van de Canadese mededingingsautoriteiten gekregen voor zijn vijandig bod op het bedrijf, zo werd vanmorgen bekend. BHP moet van de toezichthouder meer informatie leveren. Daarom is de biedingstermijn met een maand verlengd tot 18 november. In augustus maakte BHP Billiton een vijandig bod op het bedrijf bekend van 130 dollar per aandeel. BHP waardeert Potash daarmee op bijna 40 miljard dollar. (ANP)

IKEA vraagt India markt te openen

New Delhi, 21 sept. Het Zweedse woonwarenhuis IKEA heeft gisteren India opgeroepen zijn grote retailmarkt ook voor buitenlandse bedrijven open te stellen. India hanteert strikte regels voor buitenlandse investeerders in de retailmarkt om lokale familiebedrijfjes te beschermen. Die vrezen door de komst van grote buitenlandse ketens uit de markt te worden gedrukt. Maar topman Mikael Ohlsson zei dat IKEA juist banen kan creëren. (ANP)