Kort nieuws Economie

Plan voor biodiesel uit Tanzania werd mislukking

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 sept. De Nederlandse firma Bioshape stevent af op een faillissement. Het bedrijf had grootse plannen voor de productie van biobrandstof uit zaden van jatropha-plantages in Tanzania, maar raakte verstrikt in opgeschorte subsidies, omstreden houtkap en niet nagekomen beloften aan de lokale bevolking en de investeerders. Er is wel bos gekapt, maar geen zaadje, laat staan een druppel biobrandstof, geleverd. De plantage staat zonder water en droogt langzaam uit. Bioshape: pagina 14

EVP komt met plan EU-belasting

Straatsburg, 21 sept. De EVP, de fractie van christen-democraten in het Europees Parlement, denkt na over de invoering van een Europese belasting. Daardoor zou de contributie die de EU-lidstaten jaarlijks aan Brussel moeten overmaken, omlaag kunnen. Fractievoorzitter Joseph Daul heeft dat vanmorgen gezegd. In augustus kwam eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) al met een voorstel voor een EU-belasting, bijvoorbeeld via een heffing op financiële transacties of vliegreizen. In de meeste lidstaten kreeg zijn plan een negatief onthaal. (ANP)

Goldman Sachs: Azië straks op kop

New York, 21 sept. China, Japan en Zuid-Korea geven al sinds 2005 gezamenlijk meer geld uit aan innovatie dan de landen in de Europese Unie, en streven binnen enkele jaren ook de Verenigde Staten daarin voorbij. Dat schrijft zakenbank Goldman Sachs in een rapport dat vandaag is uitgekomen. Nu zijn de VS nog de onbetwiste leider wat betreft uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (325 miljard dollar per jaar). Japan staat tweede met 123 miljard, China derde met 100 miljard. De R&D-uitgaven in China, Japan en Zuid-Korea als percentage van het bbp zijn de laatste jaren veel sterker gestegen dan in de VS. (ANP)

Obama dreigt China met sancties

Washington, 21 sept. China moet meer actie ondernemen om de waarde van de yuan te laten stijgen. Als China dit niet doet, kunnen de Verenigde Staten het land handelssancties opleggen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren gezegd. Volgens Obama is de yuan nog steeds lager gewaardeerd dan de marktcondities eigenlijk aangeven. Een lagere yuan maakt Chinese producten goedkoper. Dat is goed voor de Chinese export, maar nadelig voor buitenlandse concurrenten. Volgens critici houdt China de yuan op kunstmatige manier laag. (ANP)