Kort nieuws Buitenland

Verwaarlozing in Bulgaarse opvang: 238 kinderen dood

Sofia, 21 sept. In staatstehuizen in Bulgarije zijn de afgelopen tien jaar zeker 238 gehandicapte kinderen gestorven wegens nalatigheid. Nog eens tientallen andere gehandicapte kinderen zijn ernstig mishandeld of seksueel misbruikt. Dat meldt de Bulgaarse afdeling van mensenrechtenorganisatie Helsinki Group in een gisteren verschenen rapport. Volgens de Helsinki Group zijn 31 kinderen gestorven van de honger, 84 anderen overleden als gevolg van fysieke uitputting. De organisatie heeft vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen de Bulgaarse staat wegens het niet onderzoeken van beschuldigingen van misbruik in staatstehuizen door verzorgers. Onder zware publieke druk stemde de overheid in met een onderzoek. De resultaten daarvan zijn onduidelijk. (AP)

Helikopter crasht in Afghanistan

Kabul, 21 sept. In de Afghaanse provincie Zabul zijn vandaag negen militairen van de NAVO-missie ISAF omgekomen toen de helikopter waarin zij zaten neerstortte. Twee andere militairen, onder wie een Afghaan, en een Amerikaanse burger raakten gewond. De oorzaak is onbekend. De Talibaan hebben verklaard dat zij het toestel hebben neergeschoten, ISAF zegt dat er geen meldingen zijn geweest van geweld door opstandelingen in het gebied. De nationaliteiten van de militairen zijn niet bekendgemaakt. In de meeste gevallen storten helikopters in Afghanistan neer door slecht weer of technische mankementen, een enkele wordt neergeschoten. (AP)

Zware strijd leger, Al-Qaeda in Jemen

Sana’a, 21 sept. Meer dan 10.000 burgers zijn uit het Zuid-Jemenitische stadje Al-Hota en omgeving gevlucht wegens zware gevechten tussen regeringstroepen en strijders van de regionale Al-Qaeda-organisatie. Dat heeft de Rode Halve Maan gemeld, de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis. Bij de gevechten, die zondag begonnen, zijn volgens zegslieden tot dusverre drie militanten en twee militairen gedood. Volgens de lokale politie heeft het leger met tanks en pantservoertuigen Al-Hota bezet na het stadje twee dagen te hebben beschoten om de militanten te verdrijven. Al-Hota ligt in de provincie Shabwa waar de sunnitische extremisten zich het laatste anderhalf jaar aanzienlijk hebben versterkt. (AP, Reuters)

Paraguay: militaire top weer vervangen

Asunción, 21 sept. De president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft zijn stafchef en de hoofden van de landmacht, luchtmacht en marine ontslagen. Het is de derde keer sinds zijn aantreden in 2008 dat Lugo de top van de strijdkrachten vervangt. In november 2009 ontsloeg de oud-bisschop, de eerste linkse president na de dictatuur (1954-1989), de militaire leiding wegens geruchten van een staatsgreep. Nu bleef een officiële verklaring uit. Lugo zei een paar dagen geleden wel dat „bepaalde kleine groepen militairen” door de oppositie gebruikt zou kunnen worden. De oppositie probeert Lugo, die lijdt aan kanker, al enige tijd af te zetten. (AFP)

Syrië houdt blogger (19) vast

Beiroet, 21 sept. De Syrische autoriteiten houden sinds negen maanden een 19-jarige blogger zonder vorm van proces vast, zo heeft de internationale mensenrechtengroep Human Rights Watch gisteren meegedeeld. Scholier en blogger Tal al-Mallohi is niet meer gezien sinds zij 27 december voor verhoor werd ontboden. Voor haar detentie is geen verklaring gegeven en haar familie heeft geen toestemming gekregen haar te spreken. Mallohi schreef een gedicht waarin zij restricties op de vrijheid van meningsuiting kritiseerde. (AP)

Frankrijk alert op terreuraanslagen

Parijs, 21 sept. Franse veiligheidsdiensten zijn sinds enkele dagen in verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor terreuraanslagen. Een vrouw zou volgens een tip een zelfmoordaanslag willen plegen op het openbaar vervoer. Een deel van de Franse pers vroeg zich echter vanmorgen af of er geen sprake was van bangmakerij door de regering. Ook oud-premier Dominique de Villepin uitte die veronderstelling. (AFP, BBC)