Kort nieuws Binnenland

Dino S. verdachte inzake moord Van der Bijl en Houtman

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 sept. Dino S. is vanochtend in zijn cel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij moord op Thomas van der Bijl in 2006 en Kees Houtman in 2005. Volgens justitie wordt de 49-jarige S. binnen enkele dagen voorgeleid bij de rechter-commissaris en wordt daarna bekend of hij als verdachte wordt gedagvaard in het kader van het liquidatieproces ‘Passage’. De rechtbank in Haarlem veroordeelde Dino S. vorig jaar bij verstek tot een gevangenisstraf van acht jaar. Hij was op dat moment voortvluchtig. Een arrestatieteam wist hem op 27 augustus te overmeesteren in een woning in Amsterdam.

Kwaliteit examens mbo onvoldoende

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 sept. Van bijna één op de drie opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is de kwaliteit van de examens niet voldoende. Dat blijkt uit het Examenverslag MBO 2009 van de Inspectie van het Onderwijs. De inspectie houdt sinds november 2007 toezicht op de examens. De mbo-instellingen maken de examens zelf of kopen die in. De MBO Raad zegt in een reactie dat het vaak de „in goed vertrouwen” ingekochte examens zijn die niet aan de kwaliteitseisen blijken te voldoen. De inspectie zou, volgens de vereniging van mbo-scholen, de examens juist vooraf moeten beoordelen, in plaats van achteraf.

Voorhoeve stapt uit VVD om formatie

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 21 sept. Voormalig VVD-partijleider Joris Voorhoeve (64) heeft na 35 jaar zijn partijlidmaatschap opgezegd. Hij wil geen „medeverantwoordelijkheid” dragen voor de formatiebesprekingen die de VVD voert met de PVV. Slechts één keer eerder is het in de Nederlandse parlementaire geschiedenis voorgekomen dat een oud-partijleider zijn partij verliet. Dat was in 1971, toen Willem Drees sr. de PvdA verliet uit onvrede met de linkse koers die de partij was ingeslagen. Joris Voorhoeve leidde de VVD tussen 1986 en 1989. Commentaar: pagina 7

‘Soestdijk moet publiek blijven’

Door een onzer redacteuren

Soestdijk, 21 sept. Paleis Soestdijk moet zijn publieke functie behouden. Dat was gisteren de conclusie van deelnemers aan een conferentie over het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Volgens Provinciale Staten is het paleis de ideale locatie voor het Nationaal Historisch Museum, dat nu gepland is naast het Openluchtmuseum in Arnhem. Soestdijk was sinds 2006 opengesteld voor publiek. Vanaf volgend jaar is het paleis alleen nog open voor culturele evenementen. Het Rijk beslist over de nieuwe bestemming.

Duizenden kippen dood door brand

Biddinghuizen, 21 sept. Door een grote brand in een schuur in Biddinghuizen zijn vanochtend vroeg twaalfduizend kippen omgekomen. Toen de brandweer arriveerde stond de schuur al in lichterlaaie. „Er was voor de kippen geen enkele kans om te ontkomen”, liet de brandweer weten. Ze kon voorkomen dat het vuur oversloeg op andere gebouwen. De oorzaak voor het ontstaan van de brand is nog onbekend. (ANP)

Botlektunnel dicht voor reparatie

Ridderkerk, 21 sept. De Botlektunnel (A15) is de komende nachten afgesloten voor een spoedreparatie. Een fout in een elektronisch systeem moet snel worden hersteld en kan niet wachten tot geplande werkzaamheden in oktober. Dat liet Rijkswaterstaat vandaag weten. In de nacht van woensdag op donderdag gaat de tunnel richting Europoort dicht. De twee nachten daarna is de kant richting Ridderkerk aan de beurt. (ANP)