Kamerlid: criminele Roma uitzetten

Roma in Nederland, vaak afkomstig uit Roemenië en Bulgarije, moeten zich aan de regels houden. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar nu Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) het zegt is het nieuws. Op de voorpagina van het AD zei Sterk vanochtend dat Roma zich moeten houden aan de regels voor bijvoorbeeld onderwijs en werk. Daarnaast wil het Kamerlid dat illegale Roma die zich schuldig maken aan criminele activiteiten, het land worden uitgezet.

Maar dat geldt voor álle illegale criminele vreemdelingen, beklemtoont een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Bovendien zijn Roma vaak niet illegaal. Roma die al decennia in Nederland wonen hebben meestal een verblijfsvergunning. Meer recente migranten uit Roemenië en Bulgarije mogen als onderdanen van EU-lidstaten in Nederland verblijven. Mits zij zich aan de regels houden en in hun eigen onderhoud voorzien. Zij kunnen, sinds januari, een tewerkstellingsvergunning krijgen, maar geen aanspraak maken op de sociale zekerheid. Als zij kunnen rondkomen van het geld dat ze, bijvoorbeeld als straatmuzikant verdienen, kan de overheid hen niet uitzetten.

In Europa woedt momenteel discussie over het uitzetten van Roma. Aanleiding is de ontruiming van Romakampen in Frankrijk. Sterk veroordeelt dit beleid, zei ze vanochtend tegen persbureau ANP. Zij wil Roma niet uitzetten op basis van hun etniciteit. „Het gaat ons om illegalen die criminele activiteiten ontplooien.”