Je kijkt hier zo de Gouden Koets in

Het publiek in Den Haag verzamelde zich weer vroeg in afwachting van de Gouden Koets. Om het aanstaande kabinet maken de mensen zich niet druk.

Den Haag : 21 september 2010 Prinsjesdag. foto © Roel Rozenburg

De Brabantse zussen Pauline en Marieke Gimbère zijn vanochtend vroeg voor Paleis Noordeinde dé attractie. Ze zijn compleet in het oranje gehuld en delen zelfgebakken cakejes en koffie in oranje plastic bekertjes uit aan journalisten en omstanders. Professionele en hobbyfotografen, Duitse toeristen; ze willen allemaal een foto van de goedlachse ‘oranje’ dames. Ze hebben zelfs een koffer met ‘Derde Dinsdag in september’ erop bij zich. Die is gevuld met onder meer Haagse hopjes en oranje prullaria. „Eigenlijk symboliseert rotzooitje in de koffer de politiek van nu”, lacht de jongste van de twee zussen Pauline (47).

Ze haalt een oranje hoofddoek uit het koffertje. Heeft ze gisteren op de ‘Haagse Mart’ gekocht. Pauline Gimbère vindt dat wel toepasselijk nu er waarschijnlijk een door de PVV gedoogd kabinet komt. Bang dat de PVV het Koninklijk Huis omver zal werpen zijn de zussen niet. „Wilders heeft veel geschreeuwd, maar meestal gaan de scherpe kantjes er later wel vanaf. Het is een beetje schoppen om het schoppen”, zegt Pauline Gimbère. Of de PVV echt zo weinig op heeft met de Oranjes zal nog moeten blijken, vindt zij.

Bij het Korte Voorhout, trekt een groep van zo’n dertig vrouwen in klederdracht de aandacht. De dames komen uit Staphorst en Rouveen, verduidelijkt Minke Harkema (48). Dit jaar voor de elfde keer op rij. Zij maakt zich wel een „beetje” zorgen over een kabinet dat gedoogd wordt door de PVV. „Maar er zijn meer partijen in de regering. Wilders heeft niet het alleenrecht en zal compromissen moeten sluiten. Ook denk ik dat het Nederlandse volk voldoende achter het koningshuis staat.” In de Biblebelt is die steun groter dan gemiddeld in Nederland, beseft Harkema. Het Koninklijk Huis bestaat immers bij „de gratie Gods”.

Politiek speelt bij de meeste bezoekers van Prinsjesdag vooral op de achtergrond een rol. Wiekie Bol (56) uit Heerenveen heeft een paarse in plaats van een oranje trui aangetrokken. „Ik wilde een Paars Plus-kabinet, vandaar.” Maar ze is toch vooral aanwezig om Prinsjesdag een keer mee te maken.

Voor Wiekie Bol en haar man Leo (57) is het de eerste keer, maar velen zijn er al voor het zoveelste jaar op een rij. De mensen langs de route van de Gouden Koets komen uit het hele land. José Jansen (42) uit Waarder stapte vanmorgen vroeg met drie kennissen op de trein van Woerden naar Den Haag. „Anders sta je niet vooraan bij de balkonscène.”

Dat de Miljoenennota over een paar weken mogelijk alweer achterhaald is, boeit de meeste bezoekers nauwelijks. Dat geldt ook voor Jack Looman (63), die al voor het 27e jaar op rij met een vriendengroep luncht bij Indonesisch restaurant Garoeda. „Die Miljoenennota kan bijna niemand hier wat schelen”, zegt Looman. Wie hier op Prinsjesdag wil lunchen moet een jaar van tevoren reserveren. Maar niet iedereen is een even groot aanhanger van het koningshuis. Hoewel „je zo in de Gouden Koets kijkt” gaat het de meeste bezoekers van het Indonesische restaurant vooral om de gezelligheid; een drankje en een lekkere rijstschotel. Binnen vloeit het Indonesische bier Bintang even na elf uur ’s ochtends al rijkelijk.

Ook Looman maakt zich niet zo’n zorgen over Wilders’ antipathie ten opzichte van het koningshuis. „Die partij heeft het met zoveel dingen niet zo op. Uiteindelijk zal het wel meevallen. Dit gaat nog tig jaar door.” Met Looman en zijn vrienden op de eerste rij.

    • Brian van der Bol