Intimidatie journalisten Mexico

Er is er maar één de baas in de door drugsgeweld geplaagde Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez, en dat is de overheid. De woordvoerder van president Felipe Calderón moest het gisteren nog eens benadrukken in reactie op een hoofdcommentaar in de grootste lokale krant El Diario van zondag.

In dit artikel vroeg de krant de drugsbendes om toestemming: wel of niet meer publiceren over de slepende drugsoorlog in het land? Aanleiding was de moord op de 21-jarige fotograaf Luis Carlos Santiago vorige week, nog geen twee jaar na de moord op politieverslaggever Armando Rodríguez van El Diario.

De krant noemde de bendes „op dit moment de feitelijke autoriteiten in de stad” omdat politie en justitie niet kunnen voorkomen dat haar werknemers worden vermoord en de daders niet worden opgespoord.

Het drugsgeweld dwingt de Mexicaanse media regelmatig tot zelfcensuur. Sinds de regering in 2006 de strijd is aangegaan met de drugskartels, zijn zeker 22 journalisten gedood, 7 vermist, en is een onbekend aantal het land uit gevlucht.

Marchanderen met criminelen is onacceptabel, regeerde de woordvoerder van de president gisteren. „Alle sectoren van de maatschappij moeten ze bestrijden.” (AP, BBC)