Internationaal kort

SPD: referendum over langer openhouden Duitse kerncentrales

Door een onzer redacteuren

Berlijn. De Duitse sociaal-democratische partij SPD eist een referendum over het langer openhouden van de kerncentrales. Om die volksraadpleging mogelijk te maken, wil de SPD de grondwet wijzigen. Dit zei SPD-voorzitter Sigmar Gabriel gisteren in een interview met weekblad Der Spiegel. Kernenergie laat de emoties dezer dagen hoog oplopen in Duitsland. In Berlijn hebben zaterdag tussen de 80.000 en 100.000 mensen betoogd tegen het langer openhouden van kerncentrales. Eerder had de SPD al gezegd naar het constitutioneel hof te willen gaan, omdat Merkel met haar besluit de Bondsraad wil omzeilen. De toekomst van de kerncentrales wordt een heftig debat in de Duitse politiek. De centrum-rechtse regering van CDU/CSU en FDP besloot onlangs de levensduur van de zeventien kerncentrales met acht tot veertien jaar te verlengen, tot 2037. Tien jaar geleden had de toenmalige regering, bestaande uit SPD en Groenen, juist besloten alle kerncentrales uiterlijk rond 2020 te sluiten.

Franse militairen zoeken gijzelaars

NIAMEY. Frankrijk heeft tientallen militairen naar de Nigerese hoofdstad Niamey gestuurd om te zoeken naar zeven gijzelaars die zijn ontvoerd door vermeende islamitische militanten. De militairen gebruikten verkenningsvliegtuigen om de Sahara te doorzoeken. De gijzelaars, onder wie vijf Fransen, zijn medewerkers van het Franse bouwbedrijf Vinci en het kernenergiebedrijf Areva, dat een uraniummijn bij Arlit exploiteert. Ze werden vorige week ontvoerd uit hun huizen in Arlit en zijn voor het laatst gezien toen ze in het gezelschap van zo’n dertig ontvoerders werden opgeslokt door de woestijn in de richting van de buurlanden Mali en Algerije. De Franse regering denkt dat ze ontvoerd zijn door leden van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. Deze organisatie komt voort uit een gewelddadige Algerijnse groepering die in 2006 de koers verzette onder een internationaal bekende merknaam. Ze opereert in de uitgestrekte woestijn van Mauretanië tot Tsjaad. Volgens waarnemers bestaat de groep uit zelfstandig opererende mobiele brigades die geld verdienen met het ontvoeren van blanke toeristen en hulpverleners. (AP, BBC)

Kinderen Pakistan massaal op sterven

Sukkur. In Pakistan dreigen ongeveer 105.000 kinderen jonger dan vijf jaar in het komende half jaar te sterven aan ziektes en ondervoeding. Dat zegt de VN-kinderorganisatie Unicef. Het gaat vooral om kinderen die vóór de overstroming al op de rand van ondervoeding leefden. De VN hebben vorige week de internationale gemeenschap om twee miljard dollar voor Pakistan gevraagd, de grootste hulpvraag na een natuurramp ooit. Donoren hebben zondag enkele honderden miljoenen extra toegezegd, maar volgens hulporganisaties schieten de bijdragen nog altijd schromelijk tekort. Zeker achttien miljoen Pakistanen zijn getroffen door de overstromingen. (AP)

Samenwerking Parijs en Boekarest bij Roma

Boekarest. Boekarest wil meer samenwerken met Parijs om de criminaliteit van Roemeense burgers in Frankrijk beter in kaart te brengen. Dat zei Marian Tutilescu, die op het Roemeens ministerie van Binnenlandse Zaken belast is met Europese binnengrenzen. Naar aanleiding van het Europese debat over de groepsgewijze deportatie door Frankrijk van Roemeense Roma, stuurde Roemenië vandaag tien extra politiemensen voor drie maanden naar Frankrijk. Daar zijn al vier Roemeense politiemensen actief. „Wij moeten een gezamenlijk systeem ontwikkelen om misdaad te meten die word gepleegd door Roemeense burgers, en vervolgens passende maatregelen treffen,” aldus Tutilescu. (AFP)