Incest als genegenheid

‘Halverwege omgedraaid’ door Het Zuidelijk Toneel. Gezien: 18/9 Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 15/10. www.hzt.nl ***

In het nieuwe toneelstuk Halverwege omgedraaid van Magne van den Berg staat de wereld stil. Kort na de dood van hun ouders leven een broer en zus samen in het echtelijke bed. De broer verleidt zijn bijna engelachtige zus. Haar blootheid is eerder lief en teder dan seksueel geladen en opwindend.

Ze zijn egocentrisch. Het is een gevaarlijk en tegelijk ook indringend stuk dat met gevoel voor details door Josée Kuijpers is geregisseerd. Het zondige karakter van hun liefde weet de auteur te ontwijken door de personages in de derde persoon te laten spreken. Dat werkt aanvankelijk goed maar heeft ook iets gemaniëreerds. Elke dialoog begint met: „De broer zegt...” of „De zus zegt...” Zo worden de personages gesplitst.

Incest als uiting van diepe genegenheid is een prachtig onderwerp. Acteur Ruben Brinkman en actrice Annelien van Binsbergen spelen het uiterst delicaat. De taal is als poëzie en heeft een trage cadans. Op de beste momenten heeft het dezelfde onderhuidse dreiging als Jon Fosses Er zal iemand komen.

    • Kester Freriks