Goedgelovig

Dat de Rooms-Katholieke Kerk een goedgelovig stelletje is, daar heb ik weinig bewijs voor nodig. Ik bedoel: een paradijselijk universum dat in zes dagen in elkaar is geklust, een beeldschone vrouw die uit de ribbenkast van haar man wordt getoverd en een praatgrage slang die het vervolgens tot in de eeuwigheid voor iedereen verpest – wie dat anno 2010 allemaal nog in één wereldbeeld weet te proppen, heeft aan een gezonde dosis scepsis niet te over.

Maar net als je denkt dat de goedgelovigheid haar hilarische hoogtepunt heeft bereikt, maken onze zuiderburen er een Belgenmop van: de Vlaamse kerk heeft alle handtastelijke priesters en bisschoppen opgeroepen hun seksuele vergrijpen vrijwillig te komen opbiechten bij de Heer en diens strafcommissie. Over een rotsvast vertrouwen in de mensheid gesproken.

Ik zie de redactie van Opsporing Verzocht al denken: verdomd ja, waarom ook niet?

‘De politie vraagt uw aandacht voor het volgende: in de nacht van 29 op 30 augustus heeft deze man een gruwelijke misdaad begaan. Of hij zich maandagochtend even wil melden op bureau Kennemerland. Einde bericht.’

Je zou de oproep bijna als goedbedoelde naïviteit afdoen, ware het niet dat ze zo naadloos past in de doofpotstrategie die de Kerk tot nu toe heeft ontplooid. Laat dat misbruikschandaal maar aan ons over, dan komt alles weer goed. Met geen woord rept de Kerk over juridische strafmaatregelen. De paus zegt er zelfs en passant bij dat de daders verantwoording schuldig zijn „tegenover God”. De berichtgeving over het schandaal in de media hekelt hij ondertussen doodleuk als „geroddel”.

En waarom ook niet? Het Vaticaan is immers zijn eigen jurisdictie, met de paus als strafrechtelijk immuun verklaard staatshoofd dat zich uitsluitend gebonden weet aan de wetten van boven. Een soort paradijselijk juridisch universum dus, dat je niet graag laat verpesten door een paar praatgrage journalisten. Eén zondeval per tweeduizend jaar is meer dan genoeg, zal Benedictus hebben gedacht. En de rest van de wereld trapt er met open ogen in. Eigenlijk zijn wij het goedgelovige stelletje.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg