Economie kort

Kroes maakt plannen voor sneller Europees internet bekend

Brussel. Europees Commissaris Neelie Kroes (digitale agenda) heeft gisteren in Brussel een aantal maatregelen bekendgemaakt die ervoor moeten zorgen dat alle EU-burgers in 2013 toegang hebben tot breedbandinternet. Tegen 2020 moeten zij tevens snelle of ultrasnelle breedbandaansluitingen hebben. De eerste maatregel is een aanbeveling aan nationale telecomtoezichthouders, waarin wordt uitgelegd hoe zij de toegang tot zeer snelle glasvezelnetwerken moeten reguleren. Het gaat dan met name om de toegang van verschillende marktpartijen tot de netwerken. Verder presenteerde Kroes gisteren een voorstel dat moet garanderen dat er genoeg radiofrequenties worden gereserveerd voor draadloze internettoepassingen. (ANP)

Banenverlies banken en verzekeraars

Amstelveen. In het bank- en verzekeringswezen, bij de overheid en in de non-profitsector zullen de komende jaren waarschijnlijk banen verdwijnen. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Mercer en verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer Achmea onder circa 1.200 werkgevers uit alle sectoren over de afgelopen twee jaar. Hoewel ruim eenderde van alle ondervraagden aangeeft de komende twee jaar een toename van het aantal arbeidsplaatsen te verwachten, denkt ruim 17 procent nog dat er eerder banen zullen verdwijnen. (ANP)