Deutsche Bank wil overname Duitse Postbank

De grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank, wil de kleinere Postbank overnemen en biedt daarvoor 25 euro per aandeel. Dat is vanmorgen in Frankfurt bekendgemaakt.

Voor de overname plant Deutsche Bank een kapitaalsverhoging van ongeveer 10,2 miljard euro. De handel in aandelen Postbank aan de beurs van Frankfurt werd vanmorgen stilgelegd op een koers van 24,91 euro.

Nu al is Deutsche Bank met bijna 30 procent grootaandeelhouder in de Postbank, die voortkomt uit de in de jaren tachtig geprivatiseerde Deutsche Bundespost. De Postbank heeft een wijdvertakt kantorennet en is populair bij Otto Normalverbraucher, de gewone Duitser. Het balanskapitaal van 227 miljard euro is naar huidige maatstaf aan de lage kant, maar de Postbank is „geen ongezond bedrijf”, zoals een bankexpert het voorzichtig uitdrukt. „Ze zijn redelijk goed uit de kredietcrisis gekomen. In landen als Griekenland hebben ze daarentegen veel geld uitstaan.” Bij de Postbank werken ruim 20.000 mensen.

Deutsche Bank, geleid door de Zwitser Josef Ackermann, heeft een balanskapitaal van ruim 1.900 miljard euro. Er werken wereldwijd 82.000 mensen. Met de overname van de Postbank wil Ackermann het aantal privéklanten van Deutsche Bank verhogen tot ongeveer 24 miljoen. De Postbank heeft er nu 14 miljoen.

Deutsche Bank is vooral een zakenbank die zich traditioneel richt op het wijdvertakte Duitse bedrijfsleven. De Duitse spaarder, die liever naar de Sparkasse op de hoek of naar de Postbank gaat, heeft bij Deutsche Bank weinig te zoeken. Maar daarin komt nu verandering. Ackermann opent met de overname de aanval op de markt van kleine spaarders, zo heet het in bankkringen.

Deutsche Bank is sinds begin dit jaar op overnamepad. Een half jaar geleden werd de voorheen sjieke maar later aan lager wal geraakte zakenbank Sal. Oppenheim gekocht, waar meteen een sanering volgde. Dat lot bedreigt nu ook de Postbank. Of er ontslagen zullen vallen, is vooralsnog onduidelijk.