Cruciaal congres N-Korea begint dinsdag

De arbeiderspartij in Noord-Korea begint volgende week aan het uitgestelde congres waar volgens waarnemers belangrijke veranderingen in de leiding van het stalinistische land worden aangekondigd. Algemeen wordt verwacht dat partijleider Kim Jong-il (68), die met gezondheidsproblemen kampt, zijn jongste zoon Kim Jong-un naar voren zal schuiven als toekomstige opvolger.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde vandaag dat het congres volgende week dinsdag begint in hoofdstad Pyongyang. De bijeenkomst, de eerste van deze omvang en status in dertig jaar, was eerder voor „begin september” aangekondigd, maar ging om onduidelijke redenen niet door. In Zuid-Korea wordt gespeculeerd dat Kim Jong-il oververmoeid is teruggekeerd uit China. Daar maakte hij enkele weken geleden een rondreis in het grensgebied met Noord-Korea, volgens waarnemers om de opvolgingskwestie met de Chinese leiders te bespreken. Ook de aardverschuivingen en overstromingen in het noorden van het land zouden mogelijk tot uitstel van het congres hebben geleid.

Met de aanstelling van Kims zoon op een belangrijke post ter voorbereiding op het leiderschap, zou de familie van Kim haar machtspositie handhaven. Kim Jong-il volgde in 1994 zijn vader Kim Il-sung op nadat deze door een hartaanval was overleden. Kim Jong-il maakte in 1980 op een congres zijn politieke debuut en werd vervolgens in belangrijke posities ‘gekozen’.

Volgens experts in Zuid-Korea valt uit de officiële aankondiging van het congres af te leiden dat het regime voor de opvolging tot een „slotconclusie” is gekomen. Speculaties over de opvolging van Kim Jong-il namen toe nadat hij in 2008 een beroerte had gehad. De broze gezondheid van Kim leidde internationaal tot bezorgdheid over de stabiliteit van het regime dat over nucleaire wapens zou beschikken. Vorig jaar werd het land internationaal veroordeeld na een atoomproef en de lancering van een langeafstandsraket. (AP, BBC)