Belegde boterhammetjes

Zoals beloofd vandaag een voorgerecht dat eenvoudig te bereiden is als je een groot aantal gasten verwacht. Soep is bij dergelijke gelegenheden natuurlijk een voor de hand liggende keus: prima van tevoren in ruime hoeveelheid klaar te maken, dus geen last minute stress.

Vind je soep niet feestelijk genoeg, overweeg dan een aantal schalen met kleine gerechten op tafel te zetten, een soort antipasto misto. Vaak zijn dergelijke hapjes best een dag eerder te maken. En gelukkig zijn er ook wel wat dingen te verzinnen die (tijdelijk) buiten de koeling te bewaren zijn, want in de koelkast is weinig plaats, die ligt vol witte wijn. Laatste tip: maak het vooral allemaal niet te ingewikkeld. Het is voor iedereen fijn als je om zeven uur schoongewassen en opgeruimd je gasten kunt ontvangen en niet boven een mislukte vispastei staat te huilen.

Bak bijvoorbeeld een aantal frittata’s met groene olijven en snij die in kleine stukjes. Haal lekkere ham en gedroogde worst bij een goede slager. Koop de mooiste tomaatjes die je kunt vinden en maak daar met walnoten en een beetje granaatappelsiroop een salade van. En serveer bij dit alles een paar schalen met crostini, van die kleine geroosterde boterhammetjes, met lekkere dingen erop. De boterhammetjes zelf maak je een paar uur voor de gasten komen, het enige wat je op het laatste moment hoeft te doen is beleggen en besmeren.

Snij dunne plakjes van een (oud) stokbrood en kwast die aan beide zijden in met olijfolie. Leg ze ongeveer 5 minuten op bakpapier op een blik of rek in de oven (200 graden). Haal ze eruit als ze goudbruin zijn en doe de volgende lading erin. Beleg de broodjes (pas als ze goed zijn afgekoeld, anders worden ze zompig!) bijvoorbeeld met dit mengsel van paprika en geitenkaas.

2 rode en 1 gele paprika

zachte geitenkaas

1 knoflookteen

olijfolie

basilicum

pijnboompitten

Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijdt ze in reepjes.

Doe flink olijfolie in de pan en bak de reepjes op een half hoog vuur, tot ze een beetje kleur hebben gekregen. Zet het vuur heel zacht, roer de fijngesneden knoflook erdoor en leg een deksel, met een luchtkier, op de pan. Laat de paprika’s een half uurtje stoven, roer ze af en toe even door. Leg de zachte reepjes daarna op een plank en snij ze met twee scherpe messen fijn. Schep alles in een kom en roer wat geitenkaas, flink peper en zout en een beetje fijngesneden basilicum door de nog warme paprika. Smeer het mengsel op de geroosterde boterhammetjes en garneer met een paar pijnboompitten. Varianten met parmezaanse kaas of pecorino zijn ook niet vies. En een eventueel restje kan de dag na het feest prima over een bordje pasta.

Janneke is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster en amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand