Bahrein verhardt actie tegen shi'ieten

De confrontatie tussen de sunnitische elite in de Arabische Golfstaat Bahrein en shi’itische oppositie-activisten is gisteren geëscaleerd met het regeringsbesluit een machtige shi’itische geestelijke zijn staatsburgerschap te ontnemen.

Bahrein is weliswaar een kleine eilandstaat, maar als thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot heeft het grotere betekenis. Onrust onder shi’ieten wordt voorts met speciale aandacht en bezorgdheid gevolgd in andere Arabische Golfstaten die altijd inmenging door de shi’itische overbuur Iran vrezen.

De maatregel tegen ayatollah Hussein al-Najati, vertegenwoordiger in Bahrein van de machtige Iraakse groot-ayatollah Ali Sistani, gaat vooraf aan de parlementsverkiezingen van volgende maand. Koning Hamad bin Isa al-Khalifa waarschuwde vorige maand al dat „religieuze fora” speciale aandacht zouden krijgen bij de inspanningen de shi’itische oppositie onder controle te krijgen.

Bahrein is de enige Arabische Golfstaat met een shi’itische meerderheid (70 procent van de bevolking). De shi’ieten zijn er over het algemeen sociaal en economisch veel slechter aan toe dan de sunnitische bestuurders en hun achterban. Er is dan ook vrijwel permanent sprake van protest, waar de autoriteiten dan weer hard tegen optreden.

Zo zijn sinds half augustus meer dan 250 shi’ieten opgepakt. Meer dan twintig politieke activisten en anderen zijn ervan beschuldigd samen te zweren om de regering ten val te brengen. De autoriteiten verdenken shi’itische religieuze leiders zoals ayatollah Najati ervan protesten aan te moedigen. Najati heeft kritiek geuit op de huidige campagne tegen shi’itisch protest.

Koning Hamad was zo’n tien jaar geleden de aanjager van democratische hervormingen in Bahrein. Hij organiseerde parlementsverkiezingen en zei de shi’ieten meer stem te willen geven. Maar de laatste paar jaar is hij volgens mensenrechtenorganisaties daar weer van teruggekomen. (AP, AFP)