Australiër 'had kunnen leven'

In de Australische krijgsmacht is ophef ontstaan over een e-mail waarin een militair betoogt dat een collega onnodig is gestorven in Uruzgan. Met meer luchtsteun en beter inlichtingenwerk had korporaal Jared Mackinney een aanval van talibaanstrijders op 24 augustus overleefd, zegt de anonieme militair in de e-mail, waaruit Australische media citeren.

De aanval had plaats bij het dorp Derapat, nabij Deh Rawood, waar Australische troepen deze zomer de Nederlanders hebben afgelost die zich terugtrokken uit de Afghaanse provincie. De veertig Australische en Afghaanse militairen hadden een aanval verwacht, maar werden verrast door de omvang: zeker honderd strijders namen de patrouille van dichtbij onder vuur. Volgens de anonymus was dit bekend geweest als de inlichtingenrapporten grondiger bekeken waren.

In woedende termen betoogt de militair dat de luchtsteun door een Amerikaanse Apache-helikopter tekortschoot. „Het gevecht zou voorbij zijn geweest voordat Jared stierf als ze ons mortieren hadden gegeven. Iedereen is te bang voor bijkomende schade”, schrijft hij, doelend op burgerslachtoffers. Hij schrijft „te walgen” omdat het leger de patrouille „heeft laten zitten”.

Luitenant-generaal Mark Evans, hoofd operatiën van het Australische leger, zei in een reactie dat de mortieren niet waren ingezet om te voorkomen dat twee andere Apaches geraakt zouden worden. Volgens hem stierf Mackinney vroeg in het gevecht.

De anonieme militair heeft bijval gekregen van onder andere generaal-majoor Jim Molan, die de Australische troepen in Irak heeft geleid en vindt dat de Australiërs in Uruzgan onderbemand zijn. (AP)