Ambassade wees VNG op komst burgemeesters

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft geweigerd mee te werken aan een studiebezoek van burgemeesters uit Israël, naar aanleiding van berichten van de Nederlandse ambassade. De ambassade attendeerde de VNG op de aanwezigheid van burgemeesters uit nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in de delegatie. „De ambassade had de deelnemerslijst gezien en noemde die redelijk pikant”, zegt VNG-directeur Ralph Pans in een reactie op de commotie in beide landen over het afgeblazen werkbezoek van circa dertig burgemeesters uit Israël.

Pans bevestigt dat de VNG na melding van de ambassade contact heeft gezocht met Buitenlandse Zaken in Den Haag, waar de ambassade in Tel Aviv onder valt. Eerder ontkende het ministerie betrokken te zijn geweest. Pans: „Wetende dat Nederland het nederzettingenbeleid afwijst, besloten we niet mee te werken aan het bezoek. We zouden ons in een wespennest steken, zeiden ze op de ambassade.”

De PVV, SGP en ChristenUnie hebben gisteren Kamervragen gesteld aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA). PVV-fractieleider Wilders wil dat de bewindsman er bij de VNG op aandringt de reis toch te organiseren. VNG-directeur Pans: „Hoezeer we alle commotie ook betreuren, ons besluit staat vast. Dit zou een brug te ver zijn geweest. Aan Palestijnse zijde zou onze medewerking veel ergernis oproepen.”

In Israël leidde de weigering van de VNG tot woedende reacties. Hoewel de nederzettingenpolitiek door de internationale gemeenschap als illegaal is veroordeeld, komt het zelden voor dat bestuurders niet welkom zijn in het buitenland.