Zweden in impasse na verkiezingen

De Zweedse politiek dreigt in een impasse te verzanden doordat de centrum-rechtse regering van premier Fredrik Reinfeldt gisteren bij de parlementsverkiezingen haar absolute meerderheid is kwijtgeraakt.

Met 172 van de 349 zetels komt het vier partijen tellende rechtse blok drie zetels tekort voor een meerderheid. Het linkse blok, waarin de sociaal-democraten, de Linkse Partij en de Groenen samenwerken, behaalde 157 zetels.

De uiterst rechtse Zweden-Democraten, die voor het eerst de kiesdrempel (van 4 procent) haalden, bevinden zich in een zeer comfortabele positie, omdat geen van beide traditionele machtsblokken zonder hun steun een meerderheid heeft. Beide hebben echter samenwerking met de Zweden-Democraten op voorhand uitgesloten. De partij, die met twintig vertegenwoordigers in de Riksdag komt, beschouwt de islam als een bedreiging voor Zweden en wil het aantal immigranten beperken.

Premier Reinfeldt zal nu proberen om de Groenen (25 zetels) aan zijn coalitie toe te voegen om zo alsnog een meerderheidsregering te vormen. De enige andere optie lijkt een minderheidsregering te zijn met gedoogsteun van de sociaal-democraten, die ondanks een verlies van 17 zetels met 113 zetels nog steeds de grootste partij in Zweden zijn.

In beide gevallen zou het rood-groene blok uit elkaar worden gespeeld. Bovendien is voor de Groenen kernenergie een belangrijk struikelblok. De regering-Reinfeldt stond onlangs juist de nieuwbouw van kernreactoren toe. Maria Wetterstrand, lijsttrekker van de Groenen, zei vannacht tegen journalisten niet veel te voelen voor samenwerking met rechts. „Ik kan me niet voorstellen dat we een regering steunen die niet eens een klimaatbeleid heeft.”

De sociaal-democraten hebben grote twijfels bij gedoogsteun. „Dat lijkt ons nog gevaarlijker dan wanneer de Zweden-Democraten gedoogsteun geven of meeregeren”, zei parlementslid Anders Ygeman tegenover deze krant, „Als het ene grote blok het andere gaat steunen, waaruit kan de Zweedse kiezer dan nog kiezen?”

Met hun verzet kunnen de linkse partijen Reinfeldt in de armen van de Zweden-Democraten drijven. Dat zal hun achterban waarschijnlijk niet waarderen. Maar links kan evenmin aansturen op nieuwe verkiezingen zonder daarvoor steun te krijgen van de Zweden-Democraten.

Commentaar: pagina 7