Wijffels: tunnelvisie CDA-top over PVV

CDA-prominent Herman Wijffels heeft forse kritiek geuit op de CDA-top. Volgens hem wil die zó graag samenwerken met VVD en PVV dat „alles wat in de weg komt met klappen opzij wordt geschoven”. De econoom, die als informateur betrokken was bij de totstandkoming van het kabinet-Balkenende IV (CDA, PvdA en ChristenUnie), beticht de CDA-top van „tunnelvisie” en „grote verbetenheid”. Wijffels, die geldt als een linkse CDA’er, deed zijn uitlatingen gisteren in het tv-programma Buitenhof.

De manier waarop binnen het CDA is omgesprongen met mensen die grote bezwaren hebben tegen samenwerking met de PVV, onder wie Jan Schinkelshoek en Ab Klink, noemde Wijffels „niet al te chique”. Ook sprak hij over „politieke zedenverruwing”.

CDA-fractieleider Maxime Verhagen zei vanmorgen het „jammer” te vinden Wijffels hem en andere leden van de partijtop beticht van een tunnelvisie. „Ik herken me niet in dat beeld”, zei Verhagen voorafgaand aan een nieuwe dag van onderhandelingen.

Verder liet Wijffels blijken dat hij weinig vertrouwen heeft in het CDA-congres, waarop de achterban zich kan uitspreken over het regeerakkoord. „Als het zover komt, dan is het een gelopen koers. Als het congres ‘nee’ zou zeggen tegen een akkoord dat door de meerderheid van de fractie is geaccordeerd, stuurt het eigenlijk de fractie naar huis. Of op z’n minst de fractieleiding, de partijleiding. Dan is de partij volstrekt onthoofd.”

Het congres vindt volgens CDA-bronnen plaats op 2 of 9 oktober. De partij zoekt nog naar een locatie, zoals een beurshal, waar plaats is voor duizenden leden. Het congres zal een hele dag duren en partijsecretaris Jos Houben is de voorzitter. De bedoeling is dat bij aanvang Verhagen het resultaat van de onderhandelingen presenteert. Daarna maakt partijvoorzitter Henk Bleker het standpunt van het partijbestuur bekend. Daarna mogen leden inspreken. Aan het einde van de dag wordt met handopsteken gestemd.

Crisis CDA: pagina 7