Weer arrestatie verdachte terreur Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft gisterochtend op de luchthaven Schiphol een Brit van Somalische afkomst aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De verdachte was via Amsterdam onderweg van Liverpool naar Entebbe, in Oeganda.

De man werd aangehouden in een vliegtuig dat klaarstond voor vertrek. Hij wordt er van verdacht deel uit te maken van een „buitenlandse terroristische organisatie”, aldus het OM. Een woordvoerder van wilde vanmorgen geen nadere details prijs geven, daarom is nog onduidelijk op grond van welke informatie de man is opgepakt.

De laatste jaren waarschuwen inlichtingendiensten voor de groeiende aantrekkingskracht van de jihadistische rebellenbeweging Al-Shabaab, die grote delen van Somalië in handen heeft. Al-Shabaab onderhoudt nauwe banden met Al-Qaeda en heeft de burgeroorlog in Somalië uitgeroepen tot het „zuidelijke front van de jihad”. Deze zomer eiste Al-Shabaab de verantwoordelijkheid op voor twee bomaanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daarbij vielen 73 doden.

Vorige week waarschuwde het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5, Jonathan Evans, voor het gevaar van Al-Shabaab. Volgens Evans heeft een „belangrijk aantal Britse staatsburgers” zich aangesloten bij de beweging. „Ik ben bang dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we te maken krijgen met terrorisme in onze straten dat is geïnspireerd door degenen die nu met Al-Shabaab meevechten”, zei Evans tijdens een lezing.

In Groot-Brittannië woont een grote Somalische gemeenschap. Veel Somaliërs hebben in Nederland de asielprocedure ondergaan en hebben een Nederlands paspoort. De inlichtingendienst AIVD meldde in haar laatste jaarverslag dat Somalië populair is onder geradicaliseerde jongeren die deel willen nemen aan de jihad. In juli 2009 werden vier Nederlandse jongeren aangehouden in Kenia. Volgens het OM waren de vier onderweg naar Somalië om zich aan te sluiten bij Al-Shabaab. Onduidelijk is echter nog of onderzoek iets heeft opgeleverd en of de vier worden vervolgd.

Het is de derde keer binnen een jaar dat Schiphol het decor is van terrorismeonderzoek. Op Kerstavond 2009 pleegde een jonge Nigeriaan een mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit. Enkele weken geleden werden twee Jemenitische mannen op Schiphol aangehouden, nadat de Amerikaanse autoriteiten Nederland had gewaarschuwd. De mannen hadden verdachte bagage ingecheckt en daarna hun vluchtplan ineens gewijzigd. De twee bleken echter niets met terrorisme te maken te hebben.