Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met bekenden van de bejaarde Nederlandse paragnost Wolf Manus, die afgelopen week door een politiemacht van achttien man werd opgepakt nadat hij eerder door vrienden was ‘ontvoerd’ uit een verpleeghuis waar hij zich doodongelukkig voelde. De vrienden, die mogelijk tot een celstraf worden veroordeeld, hebben geen idee waar de paragnost wordt vastgehouden en waar hij terecht zal komen. Verder een reportage over het vrachtwagenbedrijf Scania dat na een slechte periode weer volop mensen aanneemt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Reportage over het huidige Nederlandse verzet tegen kernenergie, naar aanleiding van de antikernenergiedemonstraties afgelopen weekend in onder meer in Berlijn. Marjan Minnesma (directeur Urgenda) en Sjef Peeraer (directeur Atoomstroom) debatteren over de inzet van alternatieve energiebronnen zoals wind en zon. Verder aandacht voor Loebna Hussein, de journaliste die in Soedan een jaar geleden werd veroordeeld tot zweepslagen. Haar misdrijf: ze droeg een broek. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Aandacht voor een initiatief van Turkse artsen om de komst van Turks-Nederlandse patiënten naar Turkije te voorkomen. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door.

Bas Ticheler en Jack van Gelder deden op de radio verslag van de twaalf doelpunten die het Nederlands elftal maakte tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. De teksten zijn nu gebundeld in het boek Hij zit erin!. Muziek van Dio en zijn vrienden Sir OJ en Jiggy Jé. Tafelheer is Jan Mulder. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) kijken vooruit op Prinsjesdag 2010 met betrekking tot de nieuwe, vermoedelijk rechtse, coalitie. Dimitri van Hulst praat over zijn bewerking van de laatste zeven woorden die Christus aan het kruis zou hebben gesproken.Ned.1, 23.00-23.55u.

Latenightshow

MaDiWoDoVrijdagshow. Paul de Leeuw en Filemon Wesselink ontvangen onder anderen Johnny de Mol die in de studio komt praten over een nieuwe serie van het tv-programma Waar is de MolNed.3, 22.00-22.50u.

informatief

Radar. De verruimde Wet op de kinderopvang geeft de fiscus de mogelijkheid om ouders aan te spreken als het gastouderbureau waarbij zij zijn aangesloten fraudeert. In sommige gevallen verlangt de Belastingdienst bedragen terug van jonge gezinnen tot wel 28.000 euro. Verder de verhoging van de maximumprijzen voor paspoort en identiteitsbewijs, de laatste waarschuwing van de Tweede Kamer aan de financiële sector en 3D-tv, waarvoor de consument nog niet warm wil lopen. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: de toekomst van Europa volgens Beppe Grillo. De Italiaanse dwarse denker Beppe Grillo, cabaretier/politiek activist en voormalig accountant, is het gezicht van de anti-Berlusconi-beweging in Italië. Hij heeft via zijn weblog een invloedrijke burgerweging opgezet met miljoenen sympathisanten en actieve leden. Nobelprijswinnaars als Joseph Stiglitz, Dario Fo en Mohammed Yunus werken mee aan zijn veelgelezen blog. Met zijn vijfpuntenbeweging, over milieu, water, educatie, communicatie en transport bouwt hij aan een nieuwe politiek van onderaf, met mensen die persoonlijk betrokken zijn. Grillo: „Er is wel een lichtpuntje aan het einde van de tunnel, maar dat is een intercity die recht op ons afkomt”. Ned.2, 20.55-21.47u.

Panorama: Because we’re worth it - The taxpayers’ rich list. Onderzoek naar de salarissen die worden verdiend in de top van de Britse publieke sector, waaronder de managers van de BBC. Met gebruikmaking van de Freedom of Information Act werden bij 2.400 Britse organisaties salarisgegevens opgevraagd. Duizenden mensen blijken meer te verdienen dan de minister-president. Zijn die dat eigenlijk wel waard? Presentatie: Jeremy Vine, reportages: Vivian White. BBC 1, 21.30-22.00u.

Document: Van vader op zonen. Laatste deel van een drieluik over de opvolging bij familiebedrijf Edmon Keukens. De kredietcrisis slaat toe. Vader Jan grijpt in met een verregaand reorganisatieplan. Ned.2, 23.00-23.55u.

misdaad

Spooks. Nieuwe serie afleveringen over de antiterreureenheid van de Britse geheime dienst MI5. Episode 9.1: Sectie D is op het spoor van de Somalische Al-Qaeda-terrorist Abib aan boord van een schip met een dodelijke lading dat van Tangiers op weg is naar Plymouth. Aanvankelijk wordt vermoed dat het om een geplande aanslag op de vloot van de Royal Navy gaat, maar het echte doel blijkt zich elders te bevinden. Met Peter Firth en Sophia Myles. BBC 1, 22.00-23.00u.

radio

De avonden. In de serie Kamer in het Verleden doen schrijvers verslag van een zesdaags verblijf in een drijvende bungalow, midden op het natuurgebied Lauwersmeer. Zonder e-mail, internet, mobieltje en twitter. Deze week David Pefko (1983), die in 2009 debuteerde met de roman Levi Andreas. Radio 6, 21.02-23.02u.