'The Hunter' is op zoek naar eerherstel

Klaas-Jan Huntelaar stapte van AC Milan over naar Schalke 04. De club staat na vier duels met nul punten laatste. „We doen hele simpele dingen fout.”

Scoren als spits van Schalke 04 tijdens je thuisdebuut tegen aartsrivaal Borussia Dortmund. Mooier kan het eigenlijk niet. Toch stapt Klaas-Jan Huntelaar zwaar gedesillusioneerd het veld af. De 27-jarige spits van de Königsblauen weet na een kansloze 3-1 nederlaag even niet waar hij het zoeken moet. „We doen hele simpele dingen fout”, verzucht de Nederlands international. „Het staat positioneel niet goed in het veld. De ruimtes tussen de linies zijn veel te groot. Eenvoudige ballen komen niet aan. Laat ik het maar positief benaderen. We kunnen ons nog op heel veel punten verbeteren.”

Schalke 04 staat met nul punten na vier speelronden op de achttiende en laatste plaats in de Bundesliga. De club haalde deze zomer voor 36,9 miljoen euro aan nieuwe spelers en dacht een serieuze gooi naar de eerste landstitel sinds 1958 te kunnen doen. Maar al vroeg in het seizoen is het crisis in Gelsenkirchen. ‘Schalke kaputt!’, zo luidt een kop vanmorgen in Bild Zeitung. Trainer Felix Magath spreekt van „zijn moeilijkste dag bij Schalke 04”. Youri Mulder stelt dat hij zijn voormalige club „nog nooit zo slecht heeft zien spelen”. „Ik heb Huntelaar nog aangeraden naar Schalke te gaan. Daar zal hij nu blij mee zijn”, zegt Mulder lachend. „Toch zal het uiteindelijk een goede keus voor hem zijn. Daar ben ik van overtuigd. Ik heb er een fantastische tijd gehad.”

Huntelaar is na grillige periodes bij Europese topclubs als Real Madrid en AC Milan in Duitsland op zoek naar eerherstel. De centrumspits wil aanvankelijk in Italië blijven strijden voor zijn kansen, maar als zijn werkgever Zlatan Ibrahimovic naar Milaan haalt weet hij genoeg. Als een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt Schalke 04 zich voor hem meldt, gaat hij overstag. De Duitse club legt dertien miljoen euro voor de oud-Ajacied neer.

Magath – die Huntelaar tijdens zijn presentatie consequent Jan-Klaas noemt – ziet in de spits de afmaker die Schalke 04 nodig heeft. De club geeft aan Huntelaar de voorkeur boven Duits international Lukas Podolski. Magath spreekt de verwachting uit dat Huntelaar aan de zijde van zijn oud-ploeggenoot Raul veel doelpunten voor Schalke 04 zal maken. Dat doet de spits zelf ook. „Ich will so viele Tore wie möglich schiessen”, zegt Huntelaar vlak voor zijn debuut tegen Hoffenheim. Anderhalf jaar geleden beloofde hij nog „muchos goles” aan de supporters van Real Madrid.

Huntelaar heeft in aanloop naar de ontmoeting met Hoffenheim vertrouwen kunnen tanken bij het Nederlands elftal. The Hunter maakt tegen San Marino en Finland vijf treffers en schroeft zijn totaal aan interlanddoelpunten op tot 21. Huntelaar woont nu nog in de Nederlandse Achterhoek, maar is op zoek naar een huis ergens tussen zijn geboortestreek en Gelsenkirchen in.

De oud-Ajacied kent bij Schalke 04 alles behalve een droomstart. Zijn eerste optreden uit tegen Hoffenheim gaat kansloos met 2-0 verloren. Huntelaar komt niet verder dan een gemiste kopkans. Vier dagen later volgt een duel in de Champions League tegen het Franse Olympique Lyon. Ook in deze wedstrijd is het vernieuwde Schalke 04 een speelbal van de tegenstander. Tijdens de 1-0-nederlaag krijgt Huntelaar een tik tegen zijn bovenbeen. Maar ondanks deze ‘paardenkus’ kan hij wel spelen in de Kohlenpot-derby.

Schalke 04-Borussia Dortmund staat voor de thuisclub in het teken van de revanche. Deze wedstrijd moet de ommekeer worden voor de club uit Gelsenkirchen. Toch is het vertrouwen bij de aanhang op voorhand niet groot. „Schalke 04 mag dan met onder anderen Raul, Huntelaar, Christoph Metzelder, en José Manuel Jurado goed hebben ingekocht, maar kijk ook eens wat ze weg hebben gedaan. Kevin Kurányi was minstens zo goed als Huntelaar. Daarnaast zijn Rafinha, Heiko Westermann, Marcelo Bordon en publiekslieveling Gerald Asamoah vertrokken”, zegt Arnoud Kruithof, een Nederlandse Schalke-fan. „Schalke 04 en Huntelaar beginnen dit seizoen allebei op nul.”

Een paar uur voor het begin van Schalke 04-Borussia Dortmund krijgt een groepje jonge fans nog een rondleiding in het museum. De gids wijst op een vitrine met bekers. „Schalke 04 was in 1937 de eerste club die in Duitsland zowel de titel als de beker veroverde”, zegt ze. „Weet iemand wie vorig jaar de dubbel won?” „Bayern München”, klinkt het tegelijk uit meerdere monden. Schalke 04 was in 2002 nog Deutscher Pokalsieger, maar sindsdien is er geen prijs meer veroverd.

Er is nog minder dan een uur te gaan als de spelersbus van Schalke 04 vlak voor de hoofdingang van de Veltins Arena stopt. De voetballers van Schalke 04 lopen met strakke gezichten naar binnen. In het stadion is de bomvolle Nordkurve dan al volop in beweging. Talloze fans dragen het shirt van Raul. In de supporterswinkels zijn sinds kort ook shirts, sjaaltje en mokken van nummer 25 Huntelaar verkrijgbaar. De speaker heet de aanwinst van harte welkom bij Schalke 04.

De wedstrijd is pas een paar minuten oud als Huntelaar voor het eerst wanhopige gebaren naar zijn medespelers maakt. De aanvaller staat met Raul en oud-PSV’er Jefferson Farfán geïsoleerd voorin. Het middenveld van Schalke 04 wordt constant overlopen door dat van Borussia Dortmund. Het is slechts wachten op de openingstreffer van BVB. En die komt er na twintig minuten. De Japanner Shinji Kagawa legt met een van richting veranderd schot de fans van Schalke 04 het zwijgen op. Huntelaar slaat moedeloos de handen voor zijn ogen. Een nieuwe nederlaag is onafwendbaar.

Schalke 04 en Huntelaar mogen nog van geluk spreken dat Borussia Dortmund talloze mogelijkheden onbenut laat. Als de bezoekers in de tweede helft via opnieuw Kagawa en invaller Robert Lewandowski op een 3-0 voorsprong komen, stroomt het stadion snel leeg. Een groot deel van de zestigduizend toeschouwers mist het eerste doelpunt van Huntelaar in het shirt van Schalke 04, die een afgeslagen schot van dichtbij binnen tikt. „Een doelpunt maken tegen Dortmund is altijd lekker”, zegt Huntelaar na afloop. „Maar we hadden punten willen pakken. En dat is niet gelukt.”

Huntelaar treedt bij Schalke 04 in de voetsporen van landgenoten als Marco van Hoogdalem, René Eijkelkamp, Niels Oude Kamphuis, Johan de Kock, Youri Mulder en Orlando Engelaar. Mulder scoorde in 1993 bij zijn thuisdebuut tegen Borussia Dortmund ooit het enige doelpunt van de wedstrijd. „Dat was waanzinnig. Ze trokken de kleren van mijn lijf”, zegt Mulder, die in negen seizoenen uitgroeide tot een publiekslieveling auf Schalke.

Huntelaar kijkt slechts vooruit: „Het is heel leuk dat de Nederlanders hier in het verleden zo succesvol zijn geweest, maar daar heb ik weinig aan. Ik heb met het hier en nu te maken.”

    • Koen Greven