Tafeltennissters pakken zilver bij EK in Tsjechië

Li Jie en Elena Timina hebben gisteren bij de Europese kampioenschappen in Ostrava zilver behaald in het dubbelspel. De Nederlandse tafeltennissters konden daar snel vrede mee hebben. In de finale tegen de Litouws-Russische combinatie Ruta Paskauskiene en Oksana Fadejeva waren ze duidelijk de mindere: 0-4 (7-11, 9-11, 4-11 en 9-11).

„We werden uitgeplaatst en kregen nauwelijks de kans om zelf af en toe de aanval te zoeken”, zei de 41-jarige Timina na afloop. Volgens haar vijftien jaar jongere dubbelpartner Li Jie pakte het tactische plan niet goed uit. „We wisten dat ze erg goed tegen verdedigers zijn en dat het noodzakelijk was om zelf gevarieerd te plaatsen en met effect te wisselen. Ze speelden helaas heel goed en alles kwam weer terug”, aldus Li.

Li, van oorsprong Chinese, en Timina, een geboren Russische, hadden in de Tsjechische stad geschiedenis kunnen schrijven. Nog nooit eerder was een Nederlands tafeltenniskoppel Europees kampioen geworden. Bettine Vriesekoop was er drie keer dichtbij tijdens haar imposante loopbaan. Maar Vriesekoop verloor aan de zijde van respectievelijk Sandra de Kruijff, de Tsjechische Marie Hrachova en Emily Noor in 1982, 1986 en 1996 de eindstrijd.

De hoop op goud voor Timina en Li leek vooraf gerechtvaardigd. Het succesvolle duo had in de halve finale immers nog afgerekend met de Roemeense titelverdedigers Daniele Dodean en Elizabeta Samara. Dat vergde zeven games. Aanvankelijk hadden ze weinig vat op de topspinballen van de aanvallend ingestelde Roemeensen, maar het Nederlandse koppel groeide in de wedstrijd en kreeg het voor elkaar dat de vermoeid ogende Dodean foutjes ging maken.

In de finale hadden Paskauskiene en Fadejeva wel een gepast antwoord op de verdedigende stijl van Li en Timina. De sleutel tot succes vormde hun afwijkende speelmateriaal, met zogenoemde korte noppen op de backhandkant van het batje. Alleen in de tweede game zag het er naar uit dat het een spannende finale kon worden. Maar Paskauskiene en Fadejeva bleken te sterk.

In het enkelspel werd Viktoria Pavlovitsj Europees kampioen. De Wit-Russische versloeg in de finale haar Oostenrijkse opponent Liu Jia met 4-3 (14-12, 11-4, 7-11, 13-11, 3-11, 9-11 en 11-7). Bij de mannen was de enkelspelfinale een Duitse aangelegenheid. Timo Boll pakte voor de vierde keer de titel. Dat presteerde sinds de introductie van de EK in 1956 niemand eerder. De 29-jarige titelfavoriet versloeg in de finale zijn land- en clubgenoot Patrick Baum met 4-1 (11-9, 11-7, 7-11, 11-7 en 11-9).

Boll was ook succesvol in het dubbelspel. Samen met Christian Süss liet hij de Denen Kasper Sternberg en Jonathan Groth kansloos: 4-0 (11-9, 11-5, 11-4 en 11-2). (ANP)