Stand-in op leeftijd denkt nog niet aan stoppen

19-09-2010, Rotterdam. Feyenoord - Ajax. Feyenoord speler Andre Bahia scoort. Foto Bas Czerwinski

Feyenoord 1 Ajax 2

Ruststand 0-1. 40. De Jong , 56. El Hamdaoui, 0-2, 80. Bahia 2-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 40.000.

Stadion-speaker Peter Houtman vergiste zich even toen hij gistermiddag in de Kuip de opstellingen van de ‘klassieker’ voorlas. Hij wilde Rob van Dijk rugnummer 1 geven, maar de reservedoelman heeft dit seizoen ‘18’ op zijn rug. Ondanks een onwillige buikspier verving de 41-jarige Feyenoorder zijn twintig jaar jongere collega-doelman Erwin Mulder, die een vingerblessure heeft. Aan de andere kant van het veld stond een van de beste doelmannen ter wereld: Maarten Stekelenburg. „Ik heb respect voor het feit dat Rob het zo lang volhoudt”, zei de bijna 28-jarige keeper van Ajax. „Ik hoop dat mij dit ook zal lukken.”

Mede dankzij een hectische slotfase, waarin Feyenoord (vergeefs) probeerde bij een 2-1 achtstand nog een punt uit het vuur te slepen, kreeg Stekelenburg in de tweede helft twee keer zoveel ballen te verwerken als Van Dijk. „Eigenlijk maakte het dat voor hem extra moeilijk”, meende de doelman van het Nederlands elftal. „Dan moet je scherp zijn als er een aanval van de tegenstander komt.” En dan grinnikend: „Ik weet niet hoe die verhouding is ontstaan omdat wij toch een groot deel van de wedstrijd hebben gedomineerd. Maar Rob heeft er weer twee keer zoveel doorgelaten.”

Van Dijk was na de wedstrijd zoals altijd de rust zelve. Colbertje keurig dichtgeknoopt, haren gekamd. Hij heeft met zijn 41 jaar nog wel even te gaan om de oudste doelman van de eredivisie te evenaren. Dat is Jan Jongbloed met 44 jaar, negen maanden en veertien dagen. Die kwam destijds uit voor Go Ahead Eagles. Van Dijk begon zijn loopbaan bij Feyenoord en zal waarschijnlijk in Rotterdam-Zuid zijn actieve carrière ook beëindigen. Maar de meeste jaren verdedigde hij het doel van RKC. Feyenoord haalde hem in 2008 van SC Heerenveen naar de Kuip als tweede doelman. Mede als gevolg van de financiële perikelen heeft de Rotterdamse club nog geen volwaardige vervanger van Henk Timmer kunnen aantrekken. Vorig seizoen stond Van Dijk 25 keer onder de lat voor Feyenoord.

Voor de huidige voetbaljaargang maakte Van Dijk de afspraak dat hij als stand-in voor Mulder of Darley zou fungeren. Inmiddels heeft hij al weer twee duels het doel van Feyenoord verdedigd. Als hij door zijn reserverol langdurig niet in actie komt, bijvoorbeeld een maand, zal hij wedstrijdritme opdoen in Jong Feyenoord/Excelsior. Maar tussen de aanstormende jeugd is hij dan wel een opmerkelijke verschijning. Aan stoppen denkt Van Dijk nog niet. „Als ik geen motivatie meer heb om te trainen, moet ik er mee ophouden”, zegt hij. „Ook een langdurige blessure zou het einde kunnen inluiden.”

Hij begon inmiddels een keepersschool voor de periode na zijn actieve carrière. Die is gevestigd in zijn woonplaats Voorhout, waar Edwin van der Sar vandaan komt. Ook hij nadert op 39-jarige leeftijd bij Manchester United het einde van zijn loopbaan. Iets om samen op te zetten? „Dan mag Edwin zich bij mij inkopen”, lacht Van Dijk. Hij ziet kwalitatief gezien weinig parallellen tussen hem en zijn dorpsgenoot. „Behalve het feit dat we beiden nog op relatief hoge leeftijd actief zijn. Voor een keeper is routine zeker van belang.”

Desondanks was hij voor de klassieker van gisteren toch wat gespannen. „Dat houd je altijd. Een gezonde wedstrijdspanning is ook een manier om je op te laden.” De sfeer in de Kuip, die niet was uitverkocht, zag hij als een van de pluspunten in de confrontatie met Ajax. Als eerste stapte Van Dijk na de rust op het veld en als laatste zocht hij weer de kleedkamer op. Eenzaam en alleen bedankte hij bij het verlaten van het veld Het Legioen van de Rotterdamse club.

Van Dijk kon zich achteraf weinig verwijten. Bij de eerste treffer van Ajax, dat vooral fysiek veel sterker was, werd de doelman verrast door een van richting veranderd schot. Stefan de Vrij anticipeerde verkeerd op een vrije trap van Ajax waardoor Siem de Jong kon scoren. Na rust had Feyenoord op grote achterstand gezet kunnen worden. Mounir El Hamdaoui en Luis Suarez raakten binnen vier minuten de paal.

Stekelenburg werd in die fase alleen op de proef gesteld door een schot van Tim de Cler. De linkervleugelverdediger was Feyenoords gevaarlijkste aanvaller omdat Ajax hem steeds vrij liet opkomen. El Hamdaoui miste eerst nog met een boogbal voor open doel voor hij de 2-0 aantekende. Een steekpassje van Suarez rondde de spits feilloos af. Van Dijk kwam uit zijn doel maar was kansloos. „Dan zie je toch de klasse bij Mounir”, meende de doelman.

Tot verbazing van trainer Mario Been verplaatste het strijdgewoel zich pas het laatste kwartier naar het strafschopgebied van Stekelenburg. Bij een corner moest hij een kopbal van Andre Bahia incasseren. „Ik wilde springen, maar werd voor het doel in mijn rug en zij gelopen waardoor ik niet bij de bal kon komen”, verweerde de WK-finalist zich.

    • Erik Oudshoorn