Sport kort

Atleten Mwangangi en Kibet winnaars van Dam tot Damloop

ZAANDAM. John Mwangangi heeft gisteren de Dam tot Damloop gewonnen. De Keniaanse atleet legde de tien Engelse mijl tussen Amsterdam en Zaandam af in (officieus) 45 minuten en 29 seconden. Mwangangi versloeg in de eindsprint zijn landgenoot Moses Masai, de winnaar van vorig jaar. Koen Raymaekers was de beste Nederlander met een tiende plaats. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Nederlandse Hilda Kibet in een tijd van (officieus) 51.33 minuten. Kibet bleef haar landgenote Lornah Kiplagat voor. Mwangangi verdiende een bonus van 5.000 euro door als eerste de finish in Zaandam te passeren. Kibet miste de extra premie omdat ze er niet in slaagde vóór de eerste mannelijke deelnemer – de mannen waren vijf minuten eerder gestart – te finishen. „Jammer, misschien was het met Lornah wel gelukt”, zei Kibet, die solo won. (ANP)

Tennissers Servië naar finale van Davis Cup

BELGRADO. De Servische tennissers hebben ten koste van Tsjechië de finale van de Davis Cup bereikt. Janko Tipsarevic versloeg in de vijfde en beslissende wedstrijd Radek Stepanek met 6-0, 7-6 en 6-4 en bepaalde de eindstand op 3-2. Novak Djokovic hield Servië gisteren in de race met een zege op Tomas Berdych (4-6, 6-3, 6-2 en 6-2). Servië treft in de finale Frankrijk, dat met 5-0 te sterk was voor Argentinië. (ANP)

MotoGP: Stoner wint Grote Prijs Aragon

ALCANIZ. De Australische motorcoureur Casey Stoner heeft gisteren de Grote Prijs van Aragon in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport, op zijn naam geschreven. De coureur van Ducati troefde zijn Spaanse concurrent Daniel Pedrosa af. De Amerikaan Nicky Hayden eindigde als derde. De regerend wereldkampioen, de Italiaan Valentino Rossi, kwam als zesde over de finishlijn. De Spanjaard Jorge Lorenzo, die in Aragon als vierde finishte, behield de leiding in het WK-klassement. (ANP, EFE)

Springruiter Thijssen derde in GP Barcelona

BARCELONA. Leon Thijssen is bij het CHIO van Barcelona met de hengst Tyson derde geworden in de Grote Prijs. Dat leverde de springruiter uit Baarlo 16.000 euro op. Geen van de deelnemers bleef in beide manches foutloos. Thijssen gooide in de eerste omloop een balk af en overschreed in de tweede de tijdlimiet. De Ier Billy Twomey (J’Taime Flamenco) won de GP en streek de hoofdprijs van 42.000 euro op. (ANP)

Klimmer Ten Sijthoff vijfde bij EK Boulder

INNSBRUCK. Casper ten Sijthoff is zaterdag tijdens de boulder finales van het EK Sportklimmen in Innsbruck vijfde geworden. De 27-jarige Amsterdammer bereikte woensdag tijdens de kwalificaties als tweede in zijn startgroep de halve finales, waar hij met een derde positie naar de finale doorging. Met het behalen van de finale zette Ten Sijthoff zijn beste internationale prestatie bij de senioren neer. De Europese titel ging naar de Zwitser Cedric Lachat. (ANP)

Nys snelste in eerste internationale veldrit

ERPE-MERE. Sven Nys heeft gisteren de Steenbergcross, de eerste internationale veldrit van het seizoen, gewonnen. Nys versloeg voor eigen publiek in Erpe-Mere in de sprint zijn landgenoot Bart Aernouts. Kevin Pauwels maakte het Belgische podium compleet. De Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar en de Belg Niels Albert ontbraken bij de Steenbergcross. (ANP, Belga)