Ridder Kroon voor bezit wapens en drugs vervolgd

Kapitein Marco Kroon, sinds vorig jaar drager van de Willems-Orde, wordt vervolgd voor het bezit en verstrekken van stroomstootswapens, en voor overtreding van de Opiumwet.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend bekendgemaakt. Volgens het OM werden bij Kroon „meermalen” kleine hoeveelheden harddrugs aangetroffen, bedoeld „voor eigen gebruik”. Kroon is echter niet betrokken bij handel in harddrugs, aldus het OM. In het café in Den Bosch dat Kroon met zijn vriendin drijft zijn ook vier stroomstootwapens gevonden. Kroon moet op 29 november voor de rechter verschijnen.

In mei 2009 heeft koningin Beatrix Kroon tot ridder van de Militaire Willems-Orde geslagen vanwege zijn heldendaden in Uruzgan in 2006. Kroon, de eerste die deze onderscheiding kreeg sinds 1955, heeft daarmee een speciale band met de koningin omdat zij grootmeester is van deze orde. Kroon zal ondanks zijn vervolging morgen aanwezig zijn in de Ridderzaal ter gelegenheid van Prinsjesdag.

Kroon verliest de prestigieuze onderscheiding als hij wordt veroordeeld tot een straf van meer dan een jaar. De maximumstraf voor overtreding van de Opiumwet is vier jaar, voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie zes jaar. Het OM benadrukt dat niet gezegd is dat deze straf zal worden geëist. „De eis wordt pas op de zittingsdatum bekendgemaakt.”

Als vast komt te staan dat Kroon voor eigen gebruik harddrugs in bezit had, kan dat ook consequenties hebben voor zijn baan als militair. Bij Defensie geldt een zero-tolerancebeleid voor harddrugs. Eerder werd turner en militair Yuri van Gelder ontslagen bij defensie toen hij positief werd getest op cocaïnegebruik.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed de vervolging van Kroon „onaangenaam” te vinden. „We hebben geen heilige gedecoreerd, maar een held.”

Naast zijn baan als militair runt Kroon sinds eind 2008 samen met zijn vriendin het café Vinny’s in Den Bosch. Vorig jaar kwamen er bij Justitie anonieme tips binnen over verboden handel waarbij hij en zijn vriendin betrokken zouden zijn. Justitie begon daarop een onderzoek.

Via zijn advocaat Knoops laat Kroon weten dat hij onschuldig is. Knoops: „Hij betreurt dat hij de berichten over zijn vervolging afgelopen zaterdag uit de pers heeft moeten vernemen.” Verder wil de advocaat niet op de zaak ingaan.