Plan C moet redding kompels Chili versnellen

Hoe lang het nog gaat duren blijft de grote vraag rond de reddingsoperatie van de 33 mijnwerkers in Chili. Het eerste scenario ging uit van Kerst, onlangs sprak de regering van begin november, maar op dit moment zwijgt ze. In theorie zou het ook al medio oktober kunnen gaan worden.

Vandaag beginnen de reddingswerkers bij de ingestorte San José-mijn met ‘Plan C’: een derde, enorme boor van 45 meter, de Rig 24, gaat een schacht boren die breed genoeg is om de kompels ineens door naar boven te kunnen hijsen. Dit spaart tijd, want de smallere tunnels die de eerste twee boren nu maken, moeten nog worden verbreed voordat er liftje met een kompel past.

De Rig 24 kan een tunnel boren met een diameter van 71 centimeter. De uiteindelijk breedte van het gat wordt ongeveer 60 centimeter, omdat de wanden zullen worden verstevigd met metalen buizen.

De Rig 24 zal niet boren tot de schuilkelder van de mijnwerkers op 700 meter diepte, maar tot een punt in de mijngangen op 600 meter diepte dat de kompels ook kunnen bereiken. De enorme boor kan 20 tot 30 meter diep per dag boren en het versterken van de tunnel duurt acht dagen. Als alles goed gaat, zouden de kompels, die nu bijna vijftig dagen zijn ingesloten, medio oktober al het daglicht kunnen zien.

Maar boren in keihard vulkanisch gesteente blijft onvoorspelbaar. En zeker nu president Sebastián Piñera zich aan het project heeft verbonden, wil de regering geen valse hoop wekken. (AP)