op nrcnext.nl

Onze natuur verliest

De Ruddy-eend. De Amerikaanse nerts. De Japanse oester. Drie totaal verschillende beesten, maar ze hebben één ding gemeen: ze komen van elders en vestigden zich met succes in Europa. Net zoals sommige schimmels en bacteriën. En dat is helemaal niet goed, zo zeggen milieudeskundigen tijdens de conferentie Neobiota 2010 in Kopenhagen. Ook niet voor Nederland. Zo is er een Aziatische schimmel die de iepen bedreigt en verdringen Japanse oesters oer-Hollandse weekdieren als de kokkel, de mossel en de oester, waardoor die uit de Zeeuwse wateren dreigen te verdwijnen. Daarom moet er eenduidige Europese regelgeving komen, zo vinden de deskundigen.

Autoloze zondag

Vijftien steden hebben gisteren een autoloze zondag gehouden. Onder meer in het centrum van Den Haag, Rotterdam, Breda, Eindhoven en Nijmegen was de auto taboe en werden allerlei milieu-activiteiten georganiseerd. Tegenwoordig worden enkele Europese binnensteden een dag per jaar afgesloten voor auto’s. Maar heeft zo’n autovrije dag, eens per jaar, eigenlijk wel zin?