Oh ja, dat omkoopschandaal

Hoewel de mussen zich al wekenlang moeiteloos op het dak handhaven, verkeerden gedachten aan wintersporten als schaatsen en langlaufen hooguit in een sluimerende fase.

Daar kwam vorige week een abrupt einde aan door het bericht dat de Duitse schaatsster Claudia Pechstein zich onder psychische behandeling heeft laten stellen. Gevolg van de naweeën van een schorsing die haar trof zonder dat ze op doping was betrapt.

Zo kwam ook de affaire-Gretha Smit/Ingrid Paul terug op het netvlies. De Nederlandse schaatsster en haar coach die op de Olympische Spelen in Turijn in 2006 hebben geprobeerd een Poolse deelneemster om te kopen om zo een startbewijs te verwerven. Dat wees een onderzoek uit dat op 1 juli van dit jaar werd bekendgemaakt. NOC*NSF liet toen weten „de komende weken” de tijd te nemen om het rapport te bestuderen. Sindsdien is het stil.

De onderzoekscommissie had bij haar rapport een uitspraak in een andere corruptieaffaire gevoegd, waarop het IOC zich destijds meteen had gestort. Als hint? Dat zaakje speelde zich ook in Turijn af. De delegatieleider van Ethiopië, dat met één langlaufer aan die Winterspelen deelnam, had getracht een accreditatie te krijgen voor een vriend die hem 2.000 dollar had beloofd. Het IOC kwam erachter en de delegatieleider, de Amerikaan Pat Beldotti, moest opkrassen uit Turijn. Hij kreeg een levenslang verbod om Olympische Spelen te bezoeken. Ook zijn vriend, olympisch historicus James Greensfelder, werd voor de rest van zijn leven tot persona non grata verklaard.

Het sporttribunaal CAS zwakte Beldotti’s straf later af, omdat hij het geld niet ten eigen bate, maar voor zijn bijzondere hobby had willen gebruiken: het klaarstomen van sporters uit Kenia en Ethiopië voor Winterspelen.

Paul en Smit handelden louter uit eigenbelang. Het IOC heeft NOC*NSF in mei al om informatie gevraagd over dit onderzoek. Maar zoals gezegd: het is stil.

john kroon

    • John Kroon