Offensief tegen Al-Qaeda N-Afrika

Het leger van Mauretanië heeft in het weekend zware aanvallen uitgevoerd tegen strijders van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda die zich schuilhouden in buurland Mali. Landen in de regio zetten in toenemende mate geweld in om een einde te maken aan de groeiende activiteiten van het regionale Al-Qaeda-filiaal. De aanvallen kostten aan ten minste negentien mensen het leven.

Zowel Mauretanië als Frankrijk ontkent dat het offensief tegen Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb een reactie is op de gijzeling van zeven buitenlanders, onder wie vijf Fransen. Die werden vorige week in Niger ontvoerd. De verdenking van Parijs in deze gijzelingszaak gaat uit naar het Al-Qaeda-kantoor, dat in juli ook de moord op een 78-jarige Franse hulpverlener opeiste.

Anonieme bronnen meldden vandaag dat Frankrijk tachtig militairen naar de Nigerese hoofdstad Niamey heeft gestuurd om de gijzelaars op te sporen en te bevrijden.

Het Mauretaanse offensief begon zaterdag met hevige gevechten bij de stad Raz-el-Ma, over de grens in Mali. De gevechten, waarbij Mauretanië twee gevechtsvliegtuigen inzette, kostten volgens verschillende bronnen aan ten minste twaalf militanten en vijf Mauretaanse militairen het leven. Vuurgevechten in de plaats Ber, ten noorden van Timboektoe, kostten gisteren aan twee vrouwen het leven.

Mauretanië, Mali, Niger en Algerije openden eerder dit jaar een gezamenlijk militair hoofdkwartier om hun strijd tegen Al-Qaeda-in-de-islamitische-Maghreb beter te kunnen coördineren. (AFP, AP, BBC)