Noise maakt plaats voor roze wolk

cd rock

Blonde Redhead:

Penny Sparkle (4AD) ***

Pas tien jaar na de oprichting in 1993 kreeg de New Yorkse alternatieve rockgroep Blonde Redhead een voet tussen de deur van de Amerikaanse albumlijsten. Dat had alles te maken met de manier waarop hun muziek zich ontwikkelde: van brutale en dissonante noise uit de hoek van Sonic Youth werd Blonde Redhead steeds toegankelijker.

Die ontwikkeling wordt doorgezet op hun achtste album Penny Sparkle, waarop het trio van de oorspronkelijk Italiaanse broers Simone en Amedeo Pace en de Japanse zangeres Kazu Makino meer dan ooit neigt naar de zwoele zweverigheid van The Cocteau Twins. Het wollige ‘My plants are dead’ zou zelfs een pastiche kunnen zijn op de esoterische zang van Liz Fraser, waarbij de fantasiewoorden van laatstgenoemde zijn vervangen door een simpele boodschap: dode planten als allegorie voor vergane liefde. De meanderende drumcomputer en verre synthesizer in ‘Oslo’ en ‘Spain’ zijn zelfs zo ver verwijderd van de gitaaruitbarstingen van Blonde Redhead-oude stijl dat de breuk met het verleden compleet is. Slechte muziek is het allerminst, maar de urgentie van toen lijkt opgelost in een roze wolk van dromerigheid.

De cd is te beluisteren op 3voor12.vpro.nl/luisterpaal/

    • Jan Vollaard