Nibali breekt ook niet bij laatste aanval

Vincenzo Nibali wint de Ronde van Spanje, mede door de afwezigheid van een aantal toprenners.

Tyler Farrar wint de slotetappe voor Cavendish.

In this picture released by La Vuelta, Liquigas-Doimo team member Vincenzo Nibali from Italy rides during the 20th stage of the Spanish Vuelta in Bola del Mundo, Spain, on Saturday, Sept. 18, 2010. Vincenzo Nibali managed to stay with 20th-stage winner Ezequiel Mosquera to all but clinch the Spanish Vuelta after Saturday's decisive mountain stage. (AP Photo/Tim DeWaele, La Vuelta, HO) EDITORIAL USE ONLY AP

Als jochie keek Vincenzo Nibali in de videotheek van zijn ouders in het Siciliaanse Messina naar films van de Italiaanse topwielrenners Francesco Moser en Marco Pantani. Nu heeft hij iets gepresteerd wat zelfs zijn idolen niet lukte. Gisteren won hij in Madrid de 65ste Ronde van Spanje, als vijfde Italiaan en voor het eerst sinds Marco Giovanetti in 1990. „Als kind heb ik hiervan gedroomd”, sprak de 25-jarige renner zaterdag al na afloop van de laatste bergrit, waarin hij op een indrukwekkende manier de eindzege veiligstelde. „Ik ben er heel trots op om de eindzege mee naar Italië te nemen.”

Groots was de jubileumeditie van de Vuelta niet. Spaanse toppers als Tourwinnaar Alberto Contador, Alejandro Valverde (de geschorste winnaar van vorig jaar) en olympisch kampioen Samuel Sanchez ontbraken, net als Giro-winnaar Ivan Basso, wereldkampioen Cadel Evans of de jonge Tourrevelaties Robert Gesink en Jürgen Van den Broeck. Toppers die wel startten, zoals de Belgische tweevoudig ritwinnaar Philippe Gilbert, bereidden zich vooral voor op het WK in Australië. Andy Schleck en Fabian Cancellara vielen uit na ruzie met hun ploegleider Bjarne Riis, bij wie ze volgend seizoen vertrekken. De beste Spaanse klimmer, Igor Anton, moest in de leiderstrui opgeven met een elleboogbreuk. Winnaar Nibali won geen enkele rit, maar toonde wel veelzijdigheid en regelmaat.

De nummer drie van de afgelopen Ronde van Italië bleek zaterdag op de steile flanken van de Bola del Mundo fysiek en mentaal nog in staat tot een topprestatie. Zijn voorsprong van 50 tellen op nummer twee Ezequiel Mosquera oogde geruststellend bij het begin van de 172 kilometer lange rit met drie zware beklimmingen. Maar Nibali wist ook dat hij vijf dagen eerder op de Alto de Cotobello nog moest lossen bij de 34-jarige Spanjaard. Die bovendien ongetwijfeld hulp zou krijgen van een brede Spaanse coalitie om de eindzege alsnog in eigen land te houden. Op 4,1 kilometer onder de top demarreerde Mosquera. Geholpen door de motor van de Spaanse televisie sloop hij meter voor meter weg. Mist, smal weggetje van verbrokkeld beton, uitzinnige Spaanse fans achter een dun lint van plastic. Acht seconden, tien, zestien. „Ik viel aan om de ronde te winnen”, zei Mosquera achteraf.

Nibali brak niet, integendeel. In zijn eigen tempo begon hij in te lopen, om op 300 meter voor de eindstreep terug te keren in het wiel van Mosquera. De kopman van het bescheiden Xacobeo-Galicia, die volgend jaar waarschijnlijk uitkomt voor Vacansoleil, mocht gerust de rit winnen. Het grote rondetalent van het Italiaanse wielrennen had zijn eerste eindzege binnen. Hij versloeg niet alleen Mosquera (tweede in het eindklassement), maar ook het Slowaakse talent Peter Velits (derde), Joaquim Rodriguez (vierde) en Frank Schleck (vijfde). Ervaren rondewinnaars Carlos Sastre (achtste) en Rabokopman Denis Mensjov (41ste) kwamen er niet aan te pas. De Russische Vuelta-winnaar van 2005 en 2007, die naar het nieuwe Geox vertrekt, kon zijn laatste wedstrijd voor de Nederlandse ploeg niet kleuren. Na een sterke Giro en Tour viel Rabo in Spanje nooit op, mede door het uitvallen van Oscar Freire en de ongelukkige Laurens ten Dam (val).

Nibali, vorig jaar al eens zevende in de Tour, geldt als de nieuwe Italiaanse hoop. Ook omdat de Siciliaan zich aanvankelijk scherp uitsprak tegen dopegebruik. „Het zijn dieven die in de gevangenis thuishoren”, zei hij in 2007 over betrapte collega’s in het blad Bicisport. Nu hij zelf tot de top behoort, schuwt hij straffe uitspraken.

Zijn eigen opkomst verliep geleidelijk. Bij de beloften vocht Nibali duels uit met Thomas Dekker, die hem op het WK tijdrijden in 2004 versloeg. Nibali groeide bij Liquigas rustig door. Dit seizoen zou zijn talent als tijdrijder en klimmer vooral worden uitgespeeld in de Tour. Tot hij begin mei een telefoontje kreeg van manager Roberto Amadio. Ploeggenoot Franco Pellizotti mocht wegens afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort niet starten in de Giro. Nibali viel in, won twee ritten, droeg de roze trui en hielp ploeggenoot Basso aan de eindzege.

De ploegleiding vond Giro en Tour voor de jeugdige renner te zwaar, en gunde hem een rustige aanloop naar de Vuelta. In Spanje betaalde Nibali zijn ploeg terug met zijn eerste eindzege in een grote ronde. De slotetappe eindigde in een massasprint. De Amerikaan Tyler Farrar versloeg Mark Cavendish, die het puntenklassement won.

    • Maarten Scholten