Nederland kort

Openbaar Ministerie gaat militair Marco Kroon vervolgen

DEN HAAG. Het Openbaar Ministerie gaat militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, vervolgen. De precieze aanklacht wordt eind deze maand bekendgemaakt. Ingewijden hebben dat afgelopen zaterdag gemeld. Kroon wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet en de wet Wapens en munitie. De kapitein ontkent alle beschuldigingen. Vorig jaar kreeg Kroon de Militaire Willemsorde wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. In de aanklacht is naar verluidt sprake van vergrijpen waarop een gevangenisstraf van minder dan een jaar staat. Bij een veroordeling van een celstraf van minimaal een jaar zou Kroon zijn Willemsorde moeten inleveren. (ANP)

Iets meer steun voor de Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM. Het draagvlak onder Amsterdammers voor het afbouwen van de Noord-Zuidlijn is gegroeid tot 65 procent. Vorig jaar was nog 60 procent van de Amsterdammers voorstander van het afbouwen van de nieuwe metrolijn. Dat blijkt uit cijfers die het Bureau voor Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam gisteren vrijgaf. Het aantal Amsterdammers dat pleit voor het definitief stoppen van de bouw is licht gedaald, van 19 procent in 2009 naar 18,5 procent nu. Het was de achtste keer dat de gemeente Amsterdammers ondervroeg over de Noord-Zuidlijn. (ANP)

Beloning voor tips aan politie uitgebreid

ZWOLLE. De politie IJsselland looft in een moordzaak ook beloningen uit voor tips die niet onmiddellijk leiden tot de oplossing van het misdrijf (‘de gouden tip’), maar die het onderzoek wel verder helpen. Dat meldde het korps dit weekend. Het gaat om tips over de moord op de Steenwijker Halil Erol, en het is een experiment dat wellicht navolging krijgt bij andere zaken en in andere regio’s. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven. Door uitbreiding van het beloningsbeleid hoopt de politie mensen over de streep te trekken die over relevante informatie beschikken, maar een en ander niet melden aan de politie omdat er niets tegenover staat. (ANP)

De ‘Oranjepastoor’ is weer aan het werk

OBDAM. Na een gedwongen retraite is ‘oranjepastoor’ Paul Vlaar gisteren weer aan het werk gegaan. In een bomvolle kerk van de Sint Victor Parochie in de Dorpsstraat in Obdam (Noord-Holland) droeg hij voor het eerst sinds twee maanden de eucharistieviering op. Op zondag 11 juli stond Vlaar in oranje kazuifel op het altaar van de parochiekerk om een mis te leiden die in het teken stond van de die dag nog te spelen finale Nederland-Spanje tijdens het wereldkampioenschap voetbal. Niet iedereen was daar enthousiast over; bisschop Jos Punt van Haarlem riep Vlaar op het matje en stelde hem voor twee maanden op non-actief. (ANP)