Littekens als motivatie voor Roda-spelers

Roda JC 0 PSV 0

Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 15.690.

Roda JC telt heel wat voetballers die een litteken hebben opgelopen in hun loopbaan. Zo slaagden Rob Wielaert en Laurent Delorge niet bij Ajax en zag Anouar Hadouir zijn vurig gewilde overstap naar de club uit Amsterdam mislukken. Stein Huysegems moest na FC Twente een stapje terug doen, Ruud Vormer brak nooit door bij AZ, Eric Addo redde het niet bij PSV. Mads Junker vertrok in 2009 bij Vitesse, waar hij niet veel scoorde. Bij Roda maakte hij vorig seizoen 21 doelpunten.

Trainer Harm van Veldhoven gebruikt het verleden van zijn spelers als wapen. Hij hield hen gisteren voor dat de competitiewedstrijd tegen PSV het moment was om te laten zien wat ze konden. „Ze hebben een beschadiging, nu konden ze zich meten met een club van het niveau dat ze zelf om allerlei redenen niet hebben gehaald”, zei hij na afloop. Het bleef tegen de koploper van de eredivisie 0-0, waardoor de ploeg uit Kerkrade de verrassende vijfde plaats behield.

De opleving van Roda JC staat in schril contract met de situatie van twee jaar geleden. Van Veldhoven was meer crisismanager dan trainer, met – mislukte – fusieonderhandelingen van Zuid-Limburgse clubs, een sanering van zo’n drie miljoen euro en een vechtpartij tussen spelers bij de training. Ook de Belg zelf liep in zijn eerste maanden een krasje op, wegens zijn reacties langs de zijlijn en bij persconferenties. Collega Gertjan Verbeek, toen trainer van Heracles, noemde hem eens een „vervelende kerel”, media verweten hem Calimerogedrag.

„Ik kán ook vervelend zijn”, lachte Van Veldhoven gisteren in het Parkstad Limburg Stadion. „Natuurlijk heb ik wel even moeten slikken toen ik zo werd aangepakt. Ik kreeg het stempel van een trainer die altijd maar op van alles reageert. Daarbij ben ik ook nog eens een Belg en over Belgen bestaan nu eenmaal veel mopjes in Nederland. Ik was even een gewond dier.”

Van Veldhoven wendde in zijn eerste seizoen maar net degradatie af en eindigde vorig seizoen als negende. Samen met algemeen directeur Martin van Geel, zelf ruim twee jaar geleden opgestapt bij Ajax omdat hij geen toekomst meer voor zichzelf zag bij de Amsterdamse club, versterkte hij zijn spelersgroep voor dit seizoen met een minimaal budget. „Het is de kunst door beschadigde spelers heen te kijken, maar natuurlijk hebben we ook wat geluk gehad. We gaan vast nog spelers krijgen die niet kunnen brengen wat we verwachten.”

Van Veldhoven gebruikt de strubbelingen ook om eenheid te krijgen in zijn spelersgroep, die de meeste buitenlanders in de eredivisie telt: negentien. De trainer staat elke dag op het trainingsveld met zeven Belgen, drie Denen, drie Macedoniërs, twee Polen, een Ghanees, een Hongaar, een Kameroener en een Noor. Hij hamert op arbeid en vastberadenheid. „Dat heeft ons gebracht waar we nu staan. We groeien nog steeds elke week, in positiespel en teamspirit. Dat geeft hoop, rust en voldoening. Toen ik net bij Roda JC kwam, stond ik de spelers elke maandagochtend op te peppen. Nu kan ik ze aanpakken.”

En ook al beaamt hij dat Rodasupporters weer met de borst vooruit kunnen lopen, Van Veldhover vindt dat de club bescheidenheid past. „We hebben vertrouwen in dit seizoen, maar we gaan niet na zes weken opeens onze doelstelling veranderen. Ik kijk alleen maar naar onszelf, niet naar andere ploegen. Ik wil dat mijn spelers met hun voeten op de grond blijven. Laat de mensen op de tribune maar trots zijn op de club.”

Toch zocht Roda JC, dat woensdag tegen Feyenoord speelt in de KNVB-beker, na negentig minuten tegen PSV de kleedkamer op met het gevoel dat de ploeg had kunnen winnen. „Het is onze verdienste geweest dat PSV een moeilijke wedstrijd speelde”, analyseerde Van Veldhoven na afloop. „Het is niet gemakkelijk een ploeg met dynamische spelers als Ibrahim Afellay, Orlando Engelaar en Ola Toivonen zo onder controle te houden. Ik vond de uitslag terecht, maar als een van de ploegen had verdiend te winnen, waren wij dat.”

Roda JC was in ieder geval het dichtst bij een doelpunt, met een lob op de lat van Willem Janssen, die de afgelopen transferperiode in de belangstelling stond van landskampioen FC Twente. Ook de ontwikkeling van de Poolse doelman Przemyslaw Tyton en het Deense aanvalsduo Junker en de nu geblesseerde Morten Skoubo – beiden international – stemt Van Veldhoven tot tevredenheid. „Ik heb heel moeilijke momenten gekend bij Roda JC, maar kan me nu richten op mijn kwaliteiten. En die liggen toch echt bij het ontwikkelen van spelers op het trainingsveld.

    • Michiel Dekker