Laatste onafhankelijke vaccinproducent verkocht

Johnson & Johnson (J&J) is bereid fors te betalen voor de laatste onafhankelijke vaccinproducent. Het Amerikaanse gezondheidszorgconcern heeft gezegd de resterende 82 procent van Crucell, die het nog niet in handen heeft, voor 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) te willen kopen. ‘Big Pharma’ heeft beseft wat de waarde van vaccins is, en het in Nederland gevestigde Crucell is de laatste grote onafhankelijke speler. De prijs is stevig, maar stelt het conglomeraat – dat een waarde vertegenwoordigt van 169 miljard dollar – wel in staat een deel van zijn kasoverschot in het buitenland te investeren.

Vaccins liggen goed in de markt. Zij bieden zo’n beetje het beste rendement voor iedere dollar die wordt uitgegeven door de krap bij kas zittende gezondheidszorgautoriteiten. De ontwikkelingslanden kopen er meer en meer. En nieuwe vaccins – zoals het product Gardasil van Merck, dat baarmoederhalskanker voorkomt – kunnen ware geldmachines blijken.

Dit zorgt ervoor dat de sector aantrekkelijk is voor de grote geneesmiddelenfabrikanten. Zij vinden het steeds lastiger om nieuwe kaskrakers te vinden en zich goedkope producenten van oudere geneesmiddelen van het lijf proberen te houden. Het gevolg was de afgelopen jaren een overnamegolf, die voor een concentratie van de vaccinproductie heeft gezorgd bij de vijf grote farmaciebedrijven: Glaxo, Merck, Novartis, Pfizer en Sanofi.

J&J is de vreemde eend in de bijt. Het concern staat niet aan dezelfde druk bloot als zijn concurrenten. Bij J&J staan minder patenten op het punt te verlopen, en het bedrijf heeft een veelbelovende pijplijn met nieuwe geneesmiddelen. En in ieder geval nemen medische diensten en consumentengoederen, van Neutrogena-zeep tot Listerine-mondspoelmiddel, bijna tweederde van de totale omzet voor hun rekening. Maar het concern is niet immuun: de divisie voor medicijnen op recept heeft de winst vorig jaar met meer dan 15 procent zien dalen.

Dit kan een verklaring zijn voor de Crucell-transactie, die met een voorgenomen premie van 58 procent in staat moet zijn andere potentiële gegadigden op afstand te houden, gezien het bestaande belang van J&J. Maar Crucell wordt door deze deal gewaardeerd op maar liefst 38 maal de geschatte winst over 2010. De divisie zal uiteindelijk echter meer vaccins produceren, die door J&J gedistribueerd gaan worden, waardoor het concern een goed rendement op zijn investering zou kunnen behalen.

Eventueel succes bij de deelname aan een wereldwijd vaccinatieprogramma tegen griep kan mogelijk resulteren in grote winsten als er een preventief middel kan worden gevonden dat goed verkoopt. Het is ook de moeite waarde te vermelden dat de deal J&J in staat stelt een deel van zijn buitenlandse kasoverschot te (her-)investeren, zodat geen belasting hoeft te worden betaald, wat bij repatriëring van het geld wel nodig zou zijn geweest. In die zin draagt de aanwinst zelfs onmiddellijk vrucht.

    • Robert Cyran