Kort nieuws voorpagina

CBS: consument pessimistischer geworden

Amsterdam, 20 sept. De Nederlandse consument is somberder geworden in september. Consumenten zijn vooral pessimistischer over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Dit blijkt uit het maandelijkse onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Pagina 9

Mauretanië valt in Mali Al-Qaeda aan

Bamako, 20 sept. Het leger van Mauretanië heeft aanvallen uitgevoerd tegen strijders van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda die zich schuilhouden in buurland Mali. Pagina 6

Terreurverdachte aangehouden

Rotterdam, 20 sept. De Koninklijke Marechaussee heeft gisterochtend op de luchthaven Schiphol een Brit van Somalische afkomst aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Pagina 3

Griekse banken krijgen uitstel

Brussel, 20 sept. De stresstests op Griekse banken die voor eind september of begin oktober gepland waren, worden uitgesteld. Volgens betrokkenen is er geen reden voor paniek. Pagina 9

‘Verkiezingsfraude in Afghanistan’

Kabul, 20 sept. Bij de verkiezingen in Afghanistan afgelopen zaterdag is op allerlei manieren fraude gepleegd. Dat concludeert de waarnemingsorganisatie Free and Fair Elections Foundation of Afghanistan. Pagina 5

BP heeft olielek definitief gedicht

Rotterdam, 20 sept. De Britse oliemaatschappij BP is er gisteren definitief in geslaagd het olielek in de Golf van Mexico te dichten. Dat meldt admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht, die op de afhandeling van de olieramp toeziet. Pagina 9

Veel steun voor actie kunstenbond

Rotterdam, 20 sept. De actie van kunstenaarsvakbond FNV Kiem tegen dreigende bezuinigingen in de cultuur heeft in korte tijd veel sympathisanten gekregen. De site voor steunbetuigingen, petities.nl, kon de aanloop niet aan. Pagina 8

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

De berichten over steun voor de actie van de kunstbonden tegen de dreigende bezuinigingen stelden dat de site petities.nl de toeloop niet aankon (20 september, pagina 1 en 8). Volgens de webmaster van de site was petities.nl onbereikbaar door een stroomstoring dit weekend en maandagochtend.

Wijffels laakt CDA

Den Haag, 20 sept. CDA-prominent Herman Wijffels heeft forse kritiek geuit op de CDA-top. Die wil zó graag samenwerken met VVD en PVV dat „alles wat in de weg komt met klappen opzij wordt geschoven”. Pagina 3