Kort nieuws Buitenland

Bij twee aanslagen in Bagdad zeker dertig doden

Bagdad, 20 sept. Bij twee kennelijk gecoördineerde bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren ongeveer dertig doden gevallen. In auto’s verborgen bommen ontploften binnen minuten van elkaar in het noorden (zeker twintig doden) en westen (tien doden) van de stad. In totaal werden meer dan honderd mensen gewond. De aanslagen maakten een einde aan drie weken relatieve rust sinds de Verenigde Staten op 1 september hun gevechtsmissie in Irak afsloten. Er zijn nog 50.000 Amerikaanse militairen achtergebleven die de Iraakse veiligheidsdiensten opleiden. Sinds het begin van het jaar neemt het geweld in Irak weer toe. De reden daarvan is onduidelijk. (AP, AFP)

Kinderen Pakistan massaal op sterven

Sukkur, 20 sept. In Pakistan dreigen ongeveer 105.000 kinderen jonger dan vijf jaar in het komende half jaar te sterven aan ziektes en ondervoeding. Dat zegt de VN-kinderorganisatie Unicef. Het gaat vooral om kinderen die vóór de overstroming al op de rand van ondervoeding leefden. De VN hebben vorige week de internationale gemeenschap om twee miljard dollar voor Pakistan gevraagd, de grootste hulpvraag na een natuurramp ooit. Donoren hebben gisteren enkele honderden miljoenen extra toegezegd, maar volgens hulporganisaties schieten de bijdragen nog altijd schromelijk tekort. Zeker achttien miljoen Pakistanen zijn getroffen door de overstromingen. (AP)

Samenwerking Parijs, Boekarest

Boekarest, 20 sept. Boekarest wil meer samenwerken met Parijs om de criminaliteit van Roemeense burgers in Frankrijk beter in kaart te brengen. Dat zei Marian Tutilescu, die op het Roemeens ministerie van Binnenlandse Zaken belast is met Europese binnengrenzen, vandaag tegen het persbureau AFP. Naar aanleiding van het Europese debat over de groepsgewijze deportatie door Frankrijk van Roemeense Roma, stuurde Roemenië vandaag tien extra politiemensen voor drie maanden naar Frankrijk. Daar zijn al vier Roemeense politiemensen actief. „Wij moeten een gezamenlijk systeem ontwikkelen om misdaad te meten die wordt gepleegd door Roemeense burgers, en vervolgens passende maatregelen treffen,” aldus Tutilescu. (AFP)

Israël tegen deal Rusland met Syrië

Jeruzalem, 20 sept. Israël is er niet in geslaagd Russische plannen te blokkeren om Syrië kruisraketten tegen schepen te verkopen. Dat heeft premier Netanyahu gisteren volgens een deelnemer gezegd tijdens beraad van ministers van zijn rechtse Likudpartij. Hij noemde de verkoop „zeer problematisch” voor Israël. Israël is bang dat de P-800 raketten via Syrië in handen komen van de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah, waarmee het in 2006 een bloedige oorlog heeft uitgevochten. De P-800 heeft een bereik van 300 kilometer. De Russische deal met Syrië werd in 2007 getekend. De Russische minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, maakte vorige week in Washington bekend de verkoop door te zetten. (AP, AFP)

Vier doden bij Duits familiedrama

Lörrach, 20 sept. De politie in het Zuid-Duitse stadje Lörrach bij Basel heeft een vrouw doodgeschoten die gisteravond in een ziekenhuis een bloedbad heeft veroorzaakt. De vrouw, die kort daarvoor haar ex-man en hun vijfjarige zoon had gedood, schoot in het ziekenhuis om zich heen en doodde daarbij een verpleegkundige. Drie andere mensen in het ziekenhuis raakten zwaargewond. Zij zijn buiten levensgevaar. De oorzaak van het drama, dat rond zes uur in de avond begon met een explosie in het huis van de ex-man, is nog onduidelijk. (AFP, AP)

Colombiaans leger doodt 22 rebellen

Bogotá, 20 sept. Colombiaanse strijdkrachten hebben gisteren zeker 22 FARC-rebellen gedood bij de grens met Ecuador. Dat heeft de Colombiaanse minister van defensie, Rodrigo Rivera, bekendgemaakt. De linkse rebellen zouden behoren tot de eenheid die tien dagen geleden acht agenten ombracht bij een aanval op een kazerne in San Miguel.(AP, BBC)