Kort nieuws Binnenland

Rouvoet wil toch kindgebonden budget verhogen

Den Haag, 20 sept. Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) houdt in de begroting voor 2011 vast aan een verhoging van het kindgebonden budget. Met de verhoging is volgens een ingewijde een bedrag gemoeid van 130 miljoen euro. De bijdrage, ingevoerd in 2009, is bedoeld voor gezinnen met kinderen beneden de achttien jaar met een lager of middeninkomen en komt bovenop de kinderbijslag. Een verhoging voor 2010 werd geschrapt wegens de crisis. Die verhoging wordt volgend jaar alsnog ingevoerd. Bij een bruto gezinsinkomen lager dan 28.897 euro per jaar, ontvangt een gezin het maximale kindgebonden budget, rond de 1.000 euro bij één kind, meer dan 1.300 bij twee en ruim 1.500 bij drie kinderen. Bij een hoger inkomen worden deze bedragen geleidelijk minder. (ANP)

OM: geen twijfel aan schuld Ina Post

Den Bosch, 20 sept. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het gerechtshof in Den Bosch de eerdere veroordeling van zes jaar gevangenisstraf voor Ina Post opnieuw aan haar oplegt. Het OM twijfelt er niet aan dat Ina Post in 1986 de 89-jarige mevrouw Kolstee in Leidschendam om het leven heeft gebracht. Dat liet het OM vanochtend voor het gerechtshof weten. Post werd in 1987 veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens doodslag op Kolstee. Ze heeft die straf helemaal uitgezeten. Aanvankelijk bekende Post de moord, maar al snel kwam ze op die bekentenis terug. De zaak werd vorig jaar heropend. (ANP)

Aanpak babysterfte kost kwart miljard

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 sept. De halvering van babysterfte in Nederland kost per jaar een kwart miljard euro. Dat komt omdat de operatiekamers extra lang open moeten blijven en er bijna duizend mensen als gynaecologen en verpleegkundigen extra moeten worden opgeleid. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van gynaecologen NVOG berekend. De NVOG wil samen met minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de babysterfte binnen vijf jaar halveren, van 400 naar 200 baby’s. Nederland heeft één van de hoogste sterftecijfers van Europa: één op de honderd baby’s overlijdt tijdens of kort na de bevalling.

Utrecht trekt 8 mln uit voor fietsroutes

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 20 sept. De gemeente Utrecht wil volgend jaar acht miljoen euro uitgeven voor de aanleg van hoofdfietsroutes. Dit maakte B en W vanmorgen bekend bij de presentatie van de begroting voor 2011. Het linkse college (GroenLinks, PvdA en D66) zet in op „een duurzame stedelijke samenleving” waarbij het autoverkeer van en naar de binnenstad moet plaatsmaken voor fietsverkeer en openbaar vervoer. Begin volgend jaar beslist de gemeente over een nieuwe tramverbinding tussen het Centraal Station en universiteitscentrum De Uithof.

Zoektocht naar Willeke Dost hervat

Koekange, 20 sept. De zoektocht naar het lichaam van Willeke Dost, achter de boerderij van haar pleegouders in het Drentse Koekange, is vandaag hervat. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Assen. Er wordt gezocht in een weiland dat tot halverwege de jaren negentig dienst deed als vuilstort. Het weiland wordt afgegraven en daarna onderzocht met speurhonden en grondradar.Willeke Dost verdween in 1992. Zij was toen vijftien jaar. Vorig jaar werd de zaak heropend. (ANP)