Kiplagat met pijn naar tweede plaats

Lornah Kiplagat loopt wedstrijden om te winnen, niet om achter anderen aan te hollen. Ze is een ‘frontrunner’. De Nederlandse heeft het plan half oktober in China haar vierde wereldtitel op de weg te veroveren. „Als ik daar geen kans op maak, ga ik ook niet van start”, zei de 36-jarige atlete gisteren na de Dam tot Damloop.

In Zaandam werd ze echter afgetroefd door Hilda Kibet, die de tien Engelse mijl bij de vrouwen won in 51.30. Kiplagat gaf als nummer twee iets meer dan een halve minuut toe. Chagrijnig was ze niet door de nederlaag. Kiplagat en Kibet vertrokken in de motregen razendsnel uit Amsterdam. „En na tien kilometer zei ik tegen mezelf dat het tijd werd Hilda eraf te lopen. Zo sterk voelde ik me”, keek de nummer twee van de vrouwenrace terug. Het noodlot sloeg na ruim 11 kilometer toe. Kiplagat voelde een flinke pijnscheut in haar linkerkuit. Ze schrok. De wegspecialiste was net terug van ruim een jaar blessureleed. „In juni liep ik voor het eerst in een hele lange tijd weer pijnvrij”, legde ze haar schrikreactie uit.

Kibet nam daarna snel afstand. In haar eentje bokste ze op tegen de harde wind. Daardoor miste ze de extra premie van 5.000 euro voor als ze het 5 minuten en 46 seconden later gestarte mannenveld in Zaandam zou voorblijven. De kopgroep met de latere winnaar John Mwangangi (45.26), Moses Masai, Ayele Abshero en Jonathan Mayo stoof haar in de laatste 500 meter voorbij. „Jammer, misschien was het met Lornah wel gelukt.”

Kiplagat overwoog na de pijnscheut even te stoppen. „Ik ben echter zo gewend aan blessures dat ik wist dat er geen al te grote schade zou ontstaan als ik naar de finish zou doorlopen”, klonk het na de finish toch positief. „Ik ben ook blij met deze race. Ik voel dat ik mijn niveau van drie, vier jaar geleden weer benader.”

Haar deelname aan de WK in China zag Kiplagat niet direct in gevaar komen. „Maar de WK is niet het belangrijkste voor mij. De olympische marathon in Londen is mijn doel. De rest is voorbereiding. Alles wat ik nu doe, staat in het teken van Londen. Daar wil ik een medaille halen.” (ANP)