Kickbokscriminelen ga je dus niet met de botte bijl te lijf

De gemeente Amsterdam wil af van vechtgala’s. Het zijn ontmoetingsplekken voor criminelen, zegt de politie.

Niet de criminelen, maar de sporters worden zo getroffen.

Tegelkunstwerk van Arno Coenen op de hoek van Kinkerstraat/Nicolaas Beetsstraat Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 070905

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil zo snel mogelijk een einde maken aan het organiseren van vechtsportgala’s in zijn stad. Van der Laan, (volgens een woordvoerder „altijd al een tegenstander van dit soort evenementen”) lijkt nu eindelijk de manier te hebben gevonden om een bloeiende sport definitief de nek om te draaien. Zonder competitie kan immers geen enkele sport gedijen.

Volgens Van der Laan zijn de evenementen „netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad”. Deze evenementen, waar vele tienduizenden liefhebbers op af komen, zouden volgens een bestuurlijke rapportage van de politie connecties hebben met bekende criminelen. Door middel van drie maatregelen moet deze ‘poelen des verderf’ de wacht worden aangezegd:

De algemene plaatselijke verordeningen worden aangepast, zodat men een vergunning moet hebben om een kickboks- of freefightgala te organiseren.

De grote vechtsporttempels in Amsterdam als de Arena, Sporthallen Zuid en de Passenger Terminal zal worden gevraagd de evenementen niet meer toe te laten.

En als laatste zal de gemeente het kabinet en de Tweede Kamer vragen de gala’s onder de wet Bibob te brengen (waarmee duistere ondernemers kunnen worden uitgesloten).

De kortzichtigheid van Van der Laans voorstel is misschien nog wel het meest verbazingwekkend. „Netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad,” zegt hij. Alsof die een kickboksgala nodig hebben om met elkaar in contact te komen om hun snode plannen te beramen!

Bovendien toont Van der Laan ‘met de botte bijl’ te kunnen besturen, zoals maar weinig politici voor hem hebben gepresteerd. In Nederland worden ieder jaar vanaf 1 september tot 1 juli elk weekend een of meerdere freefight- of kickboksgala’s georganiseerd. Dankzij het grote aantal wedstrijden is het niveau in Nederland ontzettend hoog en worden onze vechters in het buitenland op handen gedragen. Het levert werk aan vele honderden sportclubs en de daaraan verbonden docenten. Op opleidingsinstituten als het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) is kickboksen geïmplementeerd als volwaardig lesaanbod. Moet een bloeiende tak van sport boeten voor een paar rotte appels?

Het enorme opvoedkundige belang van de vechtsport is inmiddels al onderkend in grote landelijke projecten zoals Tijd voor vechtsport. Hiermee wordt geprobeerd via o.a. kickboksen de, met name allochtone, jeugd tot sporten te bewegen. Het is een doorslaand succes. Jongens en meisjes vinden, met ontzettend veel enthousiasme, eindelijk datgene waar ze naar op zoek zijn. Respect voor je eigen lichaam en dat van anderen, discipline via de hiërarchische structuur van deze sport en besef van de hier in Nederland geldende normen en waarden. Juist door de vele opvoedkundige componenten in de vechtsport komen veel naar een gevoel van eigenwaarde snakkende jongeren níét in aanraking met justitie. Maar daar wordt voor het gemak aan voorbijgegaan. Dat Van der Laan hier in zijn populistische scoringsdrift geen oog voor heeft is een slecht teken. Juist als burgemeester van een grote stad zou hij beter moeten weten. Misschien moet hij eens gaan rondneuzen tussen de bewoners van zijn stad.

Kickboksen en freefighten gaan al sinds jaar en dag gebukt onder een slecht imago. Voor de vele tienduizenden beoefenaars is het uitermate vervelend om steeds weer geassocieerd te worden met ontvoerende moordenaars, afpersende bankovervallers of drugs verhandelende topcriminelen. De paar rotte appels die er zijn, verpesten het voor vele duizenden sporters.

Overigens: als het de gemeente zo’n ernst is met criminelen die elkaar bij sportevenementen ontmoeten, dan zou de burgemeester zijn pijlen ook op het voetbal moeten richten. Dat er in de Arena niet altijd even lieve jongens in de skyboxen zitten, vergeet Van Der Laan nu maar even voor het gemak.

Als Van der Laan echt een geëngageerde burgemeester wil zijn en als hij weet heeft van de aanwezigheid van zulke figuren op vechtsportwedstrijden, laat hem dan een arrestatieteam de daar verblijvende kickbokscriminelen meteen oppakken. Niemand die daarover zal klagen. Ook de liefhebbers en sporters willen niet geassocieerd worden met zulke types. Opgeruimd staat netjes.

Maar om de sport, haar vele allochtone en autochtone beoefenaars en de bezoekers van wedstrijden te stigmatiseren als crimineel, dat is een burgemeester van Amsterdam onwaardig. De afstand tussen de politiek en wat er leeft onder de ‘gewone man’ wordt door het handelen van deze politicus van PvdA-signatuur weer eens pijnlijk duidelijk.

Fred Royers behaalde in 1985 de wereldtitel kickboksen. Hij is directeur van een sportschool in Arnhem en sportverslaggever bij Eurosport en SBS 6.

    • Fred Royers