'Je krijgt maar één kans om te winnen'

De pas 15-jarige karter Nyck de Vries werd gisteren in het Spaanse Zuera wereldkampioen in de KF2.

Nyck de Vries is 1 meter 50 lang en weegt slechts 37 kilo. Toch rijdt de 15-jarige karter uit het Friese Sneek tegen jongens die tien jaar ouder zijn. In het wereldkampioenschap op het circuit van Zuera versloeg De Vries zijn grootste concurrent, de Brit Jordan Chamberlain, in de laatste ronde. „Het was een moeilijke race”, vertelt De Vries bij aankomst in Nederland.

Waarom was het een moeilijke race?

„Het circuit in Zuera is 1.700 meter lang en we moesten liefst achttien ronden afleggen. Normaal zijn de circuits bij onze races een stuk korter. Dat maakte deze wedstrijd fysiek erg zwaar. En je krijgt bij het wereldkampioenschap maar één kans om te winnen.”

Hoe verliep die laatste ronde?

„Ik was als derde gestart en het verschil tussen mij en Chamberlain was de hele tijd 0,7 seconde. Pas in de laatste drie ronden kwam ik steeds dichterbij. Chamberlain dacht vast dat hij al gewonnen had. In de laatste ronde was de afstand zo kort, dat ik hem alsnog kon inhalen.”

Je wordt nu klaargestoomd voor de Formule 1. Wat is jouw ambitie?

„Natuurlijk wil ik naar de Formule 1. Ik zit al in het talentprogramma van McLaren, waar de vader van Formule 1-coureur Lewis Hamilton mij helpt om een betere coureur te worden. Met het karten heb ik een goede basis om straks, als ik oud genoeg ben, over te kunnen stappen naar de autosport.”

Waar ga je dit seizoen nog rijden?

„Ik ga het deze week even rustig aan doen. In oktober rijd ik in Sharm el Sheik in Egypte de laatste wedstrijd om de World Series. Daar sta ik ook bovenaan, maar de concurrentie heeft slechts een paar punten achterstand. Dat zal weer een spannende race worden.”

    • Mathijs Vuister