Israël boos na weigeren burgemeestersbezoek

De weigering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mee te werken aan een studiebezoek van circa dertig Israëlische burgemeesters aan Nederland heeft dit weekend tot woedende reacties in Israël geleid. Volgens de VNG zou dit bezoek „te gevoelig” liggen, wegens de aanwezigheid van burgemeesters uit nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De VNG zou in oktober een studiereis organiseren voor de Israëlische bestuurders. Toen bleek dat niet alleen burgemeesters uit Israëlische gemeenten, maar ook uit nederzettingen zouden deelnemen, zegde de VNG de medewerking af. Hierop werd de reis, gesponsord door de Amerikaans-joodse organisatie Joint Distribution Committee, afgeblazen.

In Israël is sprake van een forse rel na de weigering door de VNG. In Israël is al maanden heftig debat over de groeiende internationale boycotbeweging. Hoewel de nederzettingenpolitiek door de internationale gemeenschap als illegaal is veroordeeld, komt het zelden voor dat bestuurders niet welkom zijn in het buitenland. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring gepubliceerd, waarin het ministerie „dit nutteloze beleid” van de VNG veroordeelt. „Wij hopen dat dit niet het laatste woord over dit onderwerp is.”

De Israëlische vredesbeweging Gush Shalom heeft opgetogen gereageerd op de stap van de VNG. Woordvoerder Adam Keller zegt dat de burgemeesters „publiekelijk vernederd” zijn. Hij raadt premier Netanyahu aan „dit teken aan de wand” serieus te nemen, omdat Nederland een van de grootste vrienden van Israël is. De extreemrechtse parlementariër Eldad (Nationale Unie) zei in de krant Ha’aretz dat de kwestie gezien moet worden als „een Nederlandse overgave aan de Arabieren”, die weer een symptoom is van de Nederlandse „overgave aan de islamitische minderheid die langzaam maar zeker groeit”.

PVV-leider Wilders, Eldads politieke bondgenoot in Nederland, heeft met zijn PVV-fractiegenoot De Roon Kamervragen gesteld aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA). De PVV wil dat Verhagen er bij de VNG op aandringt de reis toch te organiseren. Ook de ChristenUnie en de SGP hebben via Kamervragen hun ongenoegen laten merken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten niet bij de reis betrokken te zijn geweest, noch bij het afblazen ervan.