Internationaal kort

Radiostations in Somalië overvallen door rebellen

Mogadishu. Islamitische rebellen in Somalië hebben zondag met geweld twee radiostations overgenomen in de hoofdstad Mogadishu. De stations, Horn Afrik and GBC, zijn overvallen door de rebellengroepen al-Shabab en Hizbul Islam. Opstandelingen in Somalië hebben het voorzien op de media. Verschillende Somalische journalisten zijn vermoord. Zenders die door de opstandelingen zijn overgenomen worden gebruikt om propaganda uit te zenden. De eerste aanval was op Horn Afrik, een van de bekendste onafhankelijke radiostations in het land. Een ooggetuige verklaarde dat gewapende mannen het beveiligingspersoneel hebben geblinddoekt en geslagen. De tweede aanval, op GBC, werd zondagnacht uitgevoerd door strijders van Hizbul Islam. Radiostations spelen een cruciale rol in de informatievoorziening van de inwoners van Mogadishu, die vanwege het aanhoudende geweld niet over een andere manier beschikken om op de hoogte te blijven van de veiligheidssituatie in de stad. (BBC)

Leger Israël doodt Hamasleider

Tel Aviv. Het Israëlische leger heeft vrijdagnacht een lokale Hamasleider gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever. Iyad Shilbaya, een bevelhebber van de Ezzedine al-Qassam Brigade, werd neergeschoten tijdens een poging om hem te arresteren. Dat heeft het Israëlische leger bevestigd. De militaire vleugel van Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op vier Joodse kolonisten op Westelijke Jordaanoever in augustus. Het is onduidelijk of Shilbaya verdachte was in die zaak. Sinds de moord op de vier Joodse kolonisten hebben Palestijnse en Israëlische veiligheidstroepen een groot aantal Hamasaanhangers op de Westelijke Jordaanoever gearresteerd. Bij de operatie zijn twaalf andere Palestijnen gearresteerd. (BBC)