Internationaal kort

ETA wil buitenlandse bemiddeling bij oplossen conflict

BILBAO. De Baskische afscheidingsbeweging ETA wil dat de internationale gemeenschap bemiddelt bij het oplossen van het conflict over Baskenland. De beweging heeft gisteren in twee Baskische kranten de oproep verspreid om met buitenlandse hulp te komen tot „een democratisch proces dat een permanente, rechtvaardige en democratische oplossing biedt voor een eeuwenoud politiek probleem in Baskenland”. De oproep is een vervolg op een eenzijdig staakt-het-vuren dat de ETA twee weken geleden afkondigde. Daarin werd echter geen tijdspanne genoemd voor de wapenstilstand. De Spaanse regering liet daarop weten het bestand „onvoldoende” te vinden en eiste een „definitief” staakt-het-vuren. De ETA ontstond 51 jaar geleden uit onvrede over de Spaanse controle over Baskenland. Op 7 juni 1968 pleegde de beweging haar eerste dodelijke aanslag. Sindsdien kwamen meer dan 820 mensen door ETA-geweld om. De organisatie is door de Europese Unie en de Verenigde Staten geoormerkt als terreurbeweging. (AP)

Colombiaans leger doodt FARC-strijders

Bogota. Het Colombiaanse leger zegt zeker tweeëntwintig FARC-rebellen te hebben gedood tijdens een vuurgevecht in de buurt van de grens met Ecuador. Commando’s werden uit helikopters neergelaten nadat vliegtuigen van de luchtmacht een rebellenkamp in de jungle hadden gebombardeerd. De gevechten in de Putumayo-regio vonden plaats bij het stadje San Miguel, waar acht politiemannen eerder deze maand in een hinderlaag door rebellen werden gedood. President Juan Manuel Santos noemde de aanval „een belangrijke tegenslag ” voor de linkse rebellengroep. Hij zei dat de operatie een voorbeeld is van hoe hij in de toekomst de oorlog tegen de FARC-rebellen zal voeren. President Santos bedankte ook de regering van Ecuador voor het verlenen van steun bij de operatie. De FARC is sinds augustus dit jaar steeds gewelddadiger geworden. Meer dan veertig soldaten zijn deze maand gedood bij gevechten met de rebellengroep. (BBC)