Griekse banken krijgen meer tijd

De zogeheten stresstests op Griekse banken die voor eind september of begin oktober gepland waren, worden een paar weken uitgesteld. Volgens betrokkenen is er geen reden voor paniek omdat de situatie binnen de banken binnen enkele weken niet wezenlijk kan veranderen.

Het uitstel, tot eind oktober, wordt volgens hen vooral veroorzaakt door „veranderingen in het Griekse banksysteem”. Daardoor hebben toezichthouders en banken meer tijd nodig om een methodologie op te stellen. De vraag is daarbij vooral wat er wel en niet wordt getest.

De tweede reden voor het uitstel is dat stresstests uitgerekend nu een promotiecampagne van de overheid kunnen doorkruisen. Die campagne moet internationale investeerders het vertrouwen in Grieks waardepapier teruggeven. Minister van Financiën George Papaconstantinou leidde vorige week een ‘roadshow’ langs financiële centra als Londen, Frankfurt en Parijs. Functionarissen van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank – de ‘trojka’ die Griekenland ongeveer onder curatele heeft sinds het land in april zijn schulden niet kon afbetalen – reisden mee.

De Griekse Nationale Bank is bezig 1,7 miljard euro aan te trekken op de kapitaalmarkten. Pas over enkele weken zal blijken of deze operatie, de grootste sinds april, is geslaagd. Een woordvoerder van de Commissie wilde vanmorgen niet bevestigen dat de trojka aandringt op uitstel van stresstests. Een bron in Athene zegt dat het uitstel er kwam „op Grieks initiatief”. De resultaten van de vorige stresstests werden in juli in de hele EU bekendgemaakt om beleggers na de Griekse schuldencrisis te kalmeren. Van de zes Griekse banken zakte alleen ATE-Bank. Velen bekritiseren die tests, omdat de lat te laag zou liggen.

    • Caroline de Gruyter