Frankrijk en Servië spelen finale Davis Cup

Servië en Frankrijk spelen in december de finale van de Davis Cup. Gisteren won Servië in de halve finale van Tsjechië: 3-2. Zaterdag had Frankrijk zich al voor de eindstrijd geplaatst via een beslissende 3-0 voorsprong tegen Argentinië:

Janko Tipsarevic bezorgde Servië gisteren de overwinning door in de vijfde en beslissende wedstrijd Radek Stepanek met 6-0, 7-6 en 6-4 te verslaan. Eerder op de dag toonde Novak Djokovic zich een ware kopman door zijn land in het treffen met Tsjechië in de race te houden. De Tsjechen hadden na de winst zaterdag in het dubbelspel een 2-1 voorsprong genomen. Maar Djokovic trok de stand in de derde enkelpartij gelijk. Hij won met 4-6, 6-3, 6-2 en 6-4 van topper Tomas Berdych.

Djokovic meldde zich vrijdag op het laatste moment af voor zijn eerste enkelpartij. Hij ondervond te veel last van de naweeën van de finale van de US Open die hij vorige week van de Spanjaard Rafael Nadal verloor. Zaterdag bleek hij voldoende hersteld om de baan op te gaan. Met Nenad Zimonjic verloor hij in het dubbel van Stepanek en Berdych. Maar gisteren was hij wel van grote waarde voor de thuisploeg in Belgrado.

Frankrijk speelde een sterke halve finale. Michael Llodra en Arnaud Clement behaalden voor eigen publiek in Lyon in het dubbelspel tegen Eduardo Schwank en Horacia Zeballos (6-4, 7-4 en 6-3) het derde en beslissende punt. Vrijdag zegevierden Llodra al in het enkelspel tegen Juan Monaco. Gael Monfils won van David Nalbandian.

„Het is heel bijzonder een team als dit te hebben”, sprak de Franse captain Guy Forget na afloop. „De jongens hebben het geweldig gedaan. We kunnen nu geen genoegen nemen met de tweede plaats, nu willen we ook die beker.” In het verleden slaagde Frankrijk er negen keer in de Daviscup te winnen. Servië plaatst zich voor het eerst voor de finale van het landentoernooi.

België heeft door een overwinning op Australië zijn plaats in de wereldgroep van de Daviscup behouden. De Belgen bogen in Cairns een achterstand van 2-1 om in een 3-2-winst. Olivier Rochus en Steve Darcis bezorgden het team van captain Reginald Willems de benodigde punten. Ook het Amerikaanse team wist behoud in de wereldgroep af te dwingen. Het team van captain Patrick McEnroe won gisteren de play-off van Colombia .