ETA doet regering nieuw aanbod

De ETA is bereid met „internationale bemiddelaars” een „oplossing” voor zijn conflict met de Spaanse regering te zoeken. Dit heeft de Baskische afscheidingsbeweging dit weekeinde bekendgemaakt, twee weken nadat ze een staakt-het-vuren had afgekondigd.

De regering-Zapatero reageerde sceptisch op die wapenstilstand en stelde dat de terreurgroep alleen welkom is aan de onderhandelingstafel als zij het geweld „definitief” afzweert. Met deze nieuwe stap lijkt de ETA de regering onder druk te willen zetten om alsnog op het staakt-het-vuren in te gaan. De regering had er vanochtend nog niet op gereageerd.

In de boodschap, zaterdag toegespeeld aan een Baskische krant, laat de ETA weten te willen praten met ondertekenaars van de zogenoemde ‘Brussel Verklaring’. Deze roept de ETA op tot „een permanent, eenzijdig en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren”, dat „verifieerbaar zou moeten zijn voor een internationaal en onafhankelijk orgaan”. Ze is getekend door 19 buitenlandse prominenten met ervaring in conflictbemiddeling, onder wie vier winnaars van de Nobelprijs voor de vrede.

De Brussel verklaring is een initiatief van de ultralinkse nationalistische beweging in Baskenland. Zij is nu nog grotendeels verboden vanwege banden met de ETA.

De ETA committeerde zich zaterdag niet aan die verklaring. Ze meldde alleen met een deel van de buitenlandse ondertekenaars in gesprek te willen „om te verkennen welke stappen nodig zijn voor een democratische oplossing van het Baskische conflict”.

De Zuid-Afrikaanse advocaat Brian Currin, die eerder bemiddelde in het Noord-Ierse en Zuid-Afrikaanse conflict, presenteerde de Brussel Verklaring afgelopen maart in het Europees Parlement. Hij liet gisteren weten dat als eerstvolgende stap nu een internationale commissie gevormd zou moeten worden die toeziet op het staakt-het-vuren.