een weekeinde vol voetbal

Met twee treffers had Ricky van Wolfswinkel gisteren een belangrijk aandeel in de thuiszege van FC Utrecht op VVV-Venlo (3-2). Hij staat nu al op zeven competitiedoelpunten. Nooit eerder maakte de aanvaller zoveel treffers in één voetbaljaargang. „Ik denk dat ik er maar mee stop voor dit seizoen en lekker op vakantie ga”, grapte de 21-jarige Van Wolfswinkel. In de uitwedstrijden tegen FC Groningen en Napoli (voor de Europa League) miste Van Wolfswinkel nog grote kansen. Hij is met zijn zeven treffers voorlopig topscorer in de eredivisie. Daarnaast was de 21-jarige aanvaller tot nu toe al zes keer trefzeker in Europees verband. „Ik heb geen idee waar dit eindigt, op dit moment gaat het wel lekker. Het is een goed begin dat uiteindelijk moet leiden tot een mooi seizoen voor FC Utrecht.”

Na vijf competitieduels zonder zege moest er volgens Gertjan Verbeek iets gebeuren bij AZ. De trainer greep in en gaf de Zuid-Amerikanen Jonathas en Sergio Romero hun eerste basisplaats dit seizoen. Het leverde tegen NEC meteen een 1-0 overwinning op. Jonathas betaalde het vertrouwen van zijn trainer bovendien terug met het enige doelpunt. „Als je vijf keer niet wint, moet je actie ondernemen”, aldus Verbeek, die Romero (doelman van de nationale ploeg van Argentinië) niet langer op de bank kon houden. „Je laat de beste keeper niet buiten de ploeg. Didulica heeft het goed gedaan, maar Romero krijgt nu de kans om zich te bewijzen.” Over Jonathas, die Erik Falkenburg verving, was Verbeek duidelijk. „Hij heeft meer dreiging en is wel een echte spits.”

Trainer Louis van Gaal is nog niet in paniek na de tegenvallende seizoenstart van Bayern München. De Duitse kampioen liet zaterdag tegen FC Köln opnieuw punten liggen in de strijd om de landstitel: 0-0. Van Gaal blijft echter rustig. „We zijn op de goede weg.” De zorgen van een andere topclub, Schalke 04, zijn momenteel groter. De ploeg van coach Felix Magath verloor gisteren ook de vierde wedstrijd en staat op nul punten. De formatie uit Gelsenkirchen ging met 3-1 onderuit in de derby tegen Borussia Dortmund. Klaas-Jan Huntelaar scoorde in de 89ste minuut, maar de nieuwe club van de Nederlandse international kon een nederlaag niet afwenden. Mainz is na de vierde speelronde koploper. De club versloeg Werder Bremen met 2-0 en heeft nog geen punt verspeeld. Hamburger SV ontsnapte aan de eerste nederlaag tegen stadgenoot FC St. Pauli in 33 jaar. De ploeg van de Nederlanders Joris Mathijsen, Eljero Elia en Ruud van Nistelrooij kwam pas in de 88ste minuut op gelijke hoogte: 1-1.

In de Primera Division heeft Valencia gisteren met succes de koppositie verdedigd. De ploeg, met Hedwiges Maduro centraal achterin, won met 2-1 van Hercules Alicante. Royston Drenthe stond bij Hercules in de basis terwijl doelman Piet Velthuizen opnieuw op de bank bleef. De gasten stonden na 20 minuten al met 2-0 voor, dankzij treffers van Juan Mata en Pablo Hernandez. David Trezeguet deed vlak voor rust iets terug. Real Madrid won moeizaam met 2-1 van Real Sociedad en staat tweede. Angel di Maria opende in de tweede helft de score voor Real. Sociedad kwam langszij door een doelpunt van Raul Tamudo. Cristiano Ronaldo bezorgde Madrid alsnog de zege, uit een van richting veranderde vrije trap. Landskampioen FC Barcelona won het uitduel met Atletico Madrid met 2-1.

Aanvaller Samuel Eto’o heeft Internazionale gisteren de winst bezorgd in de uitwedstrijd tegen Palermo. De Kameroener boog door twee treffers een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. Inter-aanvoerder Javier Zanetti moest na de wedstrijd naar het ziekenhuis. De 37-jarige Argentijn had last van steken in de borst. Zijn coach Rafael Benitez maakt zich vooralsnog geen zorgen om de routinier. Wesley Sneijder ontbrak vanwege een voetblessure. Juventus pakte op bezoek bij Udinese zijn eerste overwinning van het seizoen: 4-0. AS Roma kwam ook in de derde speelronde niet tot winst. De ploeg van trainer Claudio Ranieri verspeelde tegen Bologna een 2-0 voorsprong. Aanvaller Marco di Vaio van Bologna bezorgde de bezoekers door twee late treffers nog een punt (2-2). Zaterdag kwam AC Milan op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen Catania.

In Frankrijk heeft Stade Rennes heeft gisteren verzuimd de koppositie te veroveren. De club kwam tegen Paris Saint-Germain niet verder dan 0-0 en blijft derde achter St. Etienne en Toulouse. St. Etienne profiteerde zaterdag van het gelijkspel van koploper Toulouse tegen Monaco (0-0). Dankzij de overwinning op Montpellier (3-0) nam de ploeg de leiding over. Het is voor het eerst in 28 jaar dat St. Etienne weer de leiding heeft in de hoogste Franse divisie. De laatste keer gebeurde dat op 20 februari 1982.

Racing Genk blijft koploper in de Belgische competitie. De ploeg won zaterdag met 3-1 van Lokeren. In korte tijd stelde Genk de zege veilig. IMarvin Ogunjimi scoorde in de 37ste minuut, Jelle Vossen in de 40ste en 43ste minuut. Lokeren scoorde in de tweede helft via Ivar Leko eenmaal tegen. Genk heeft 19 punten uit zeven wedstrijden. Mechelen volgt met 16 punten.